Tizenhét hónapja nem látott mélyponton az élelmiszerárak - 2020. 06. 09.
Agrárhírek

A globális alapanyagárak májusban egymást követő negyedik hónapban estek, mivel a kínálat továbbra is nagyon erős, de nem társul hozzá megfelelő felvásárló erő, köszönhetően a koronavírus okozta gazdasági összeroppanásnak. A leggyakrabban forgalmazott élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árait nyomon követő FAO élelmiszer-árindex májusban átlagosan 162,5 pont volt, amely 1,9 százalékkal alacsonyabb az előző havihoz képest és 2018. december óta a legalacsonyabb mért érték.

A FAO tejtermék indexe 7,3 százalékkal esett április óta, amelyet a vaj és a sajt árának hirtelen csökkenése okozott, köszönhetően a szezonális tényezőknek, és az alacsonyodó import igényeknek. Az előző év május hónapjához képest 19,6 %-al volt alacsonyabb a tejtermék-árindexe. A tejpor ára csak nagyon alacsony mértékben csökkent, mivel a fokozatosan újrainduló kínai gazdaságban nagy a kereslet rá.
A cukorárindex nem csökkent tovább, hanem 7,4%-al emelkedett az előző hónaphoz képest, ezzel az áprilisi nagy zuhanásának a felét visszahozta. Ennek legfőbb oka a nemzetközi kőolajárak fellendülése, illetve a vártnál alacsonyabb hozamok a világ nagy cukortermelő országaiban.

A gabonaárindex egy százalékponttal esett áprilishoz viszonyítva. A nemzetközi rizsárak enyhén emelkedtek, miközben a búza exportárai jelentősen estek a bőséges hozamoknak köszönhetően. Az amerikai kukorica árai már csaknem 16%-al voltak alacsonyabbak a 2019 májusi szinthez képest

A növényiolaj árindexe 2,8 %-al esett amivel elérte a 10 hónapos mélypontját. Miközben a repcemag és a napraforgóolaj ára emelkedett, a pálmaolaj ára negyedik egymást követő hónapban esett vissza, tükrözve a visszafogott globális importkeresletet és a vártnál magasabb termelési és készletszintet a főbb exportáló országokban.

A FAO húsár-indexe májusban 0,8 százalékkal esett vissza, átlagosan 3,6 százalékkal alacsonyabb a 2019. májusi értékeknél. A szarvasmarha-húsárak emelkedtek, miközben a baromfi- és sertéshúsárak továbbra is csökkentek, tükrözve a főbb termelő országok magas export-elérhetőségét.

 

NAK

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK