Takarékon a számlakifizetés - 2017. 10. 19.
Sikertörténetek

A tízéves múltra visszatekintő, építőipari kivitelezéssel foglalkozó Lad-Bau Kft. folyamatosan megújulva, saját erőből fejleszti termékeit az energiatakarékosság jegyében, hiszen a cégvezető-tulajdonos Ladányi Miklós alapelve „A legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel”.

Számtalan alkalommal adott okot a csodálkozásra a Hodászon (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) működő kisvállalkozás, hiszen a hő- és hangszigetelő cellulóz hazai gyártása után nanotechnológiás, ultravékony, rendkívül jó szigetelő anyagot fejlesztettek ki, de ezt követően sem álltak meg.  Gépek, berendezések gyártásával is foglalkoznak az energiahatékonyság és nem utolsósorban a környezetvédelem jegyében.

Most a mezőgazdaság számos területén alkalmazható fejlesztéseket mutatja be a cégvezető, kinek gondolatai folyamatosan az újabbnál újabb ötletek körül forognak. Egyik újdonság az a légcserélő berendezés, melyet igényfelmérést követően egyedi méretben is tudnak gyártani baromfinevelő, sertéstenyésztő vállalkozások számára, de nagy hasznát veszik a mezőgazdasági terményszárítóval rendelkező gazdálkodók is.

Őstermelő: Mitől ilyen különleges ez a berendezés?

Ladányi Miklós: Legfontosabb szempont, hogy a beszerelés nem jár környezetszennyezéssel sem rövid, sem hosszútávon, és használata során jelentősen csökken a széndioxid és ammóniakibocsátás mértéke is, a korábbihoz képest. A fűtésigény akár 25%-kal lesz kevesebb, míg a káros gázok esetében akár 90%-os is lehet a kibocsátás csökkenése.

Ő: A fejlesztés során minden felhasználót a megtérülés ideje foglalkoztatja. Milyen hosszú megtérülési idővel számoljon a vásárló?

LM: A terményszárítók esetében számításaink szerint egy év, míg a kapacitás függvényében a fűtési költség vonatkozásában 2-3 év alatt térül meg a beruházás, továbbá ez a termék teljes egészében magyar gyártmány, így az ára lényegesen kedvezőbb a hasonló funkciót betöltő légcserélőknek.

Ő: Ahogy a bevezetőben említettük speciális szigetelőanyag gyártásával is foglalkoznak, mellyel elnyerték az Észak-Alföldi Innovációs Díjat 2013-ban. Mi az, ami ezt a terméket más hasonlóktól megkülönbözteti?

LM: Mindenek előtt az, hogy ez saját fejlesztésként, hulladékpapírból nyert cellulóz alapú szigetelőanyag, melynek előnye az üveggyapottal szemben, hogy környezetbarát, egészséges technológiájú, nem rákkeltő. Bedolgozása során nem keletkezik belőle hulladék és nem veszélyes a hulladéka sem.

Ő: Hol használhatják fel ezt a technológiai újdonságot az érdeklődők? Milyen épületekhez javasolják?

LM: Talán nincs is olyan építmény ahol ne tudnák felhasználni ezt az anyagot. Nagy alapterületű állatnevelő létesítmények falának-, födémének szigetelésére éppúgy használható, mint a régebbi típusú terménytárolók mennyezetének borítására, de akár családi házaknál is kiválóan alkalmazható.

Ő: A termék felhasználása nyilván szaktudást igényel, tudják-e folyamatosan teljesíteni a megrendeléseket?

LM: A szigetelőanyagot általában a mi szakembereink dolgozzák be a kívánt területre, azonban az építőiparban jártas megrendelőknek lehetőséget biztosítunk gépek bérbeadásával arra is, hogy saját maga, illetve munkatársai végezzék el ezt a munkát a kedvezményes áron megvásárolt alapanyaggal. Ehhez a gépeken túl, minden szükséges szakmai segítséggel is készséggel állunk rendelkezésükre.

Ő: Ennyi új fejlesztés után keres-e még új utakat, vannak-e még új elképzelések, fejlesztési ötletek?

LM: Ez egy olyan szakma, amit nem lehet abbahagyni, folyamatosan vannak új ötletek, új fejlesztési lehetőségek a technológia előrehaladásával. Már számos alkalommal bemutattuk és még ez évben meg is építjük az első ún.: passzív házat, melynek fenntartási költségei a megépítést követően rendkívül alacsonyak. Munkánk során a folyamatos technológiai fejlesztés mellett, a minőség megőrzésére törekszünk, melynek egyetlen célja, hogy elégedett vásárlóink környezettudatos magatartását támogassuk, növelve érzékenységüket ezen a területen, ezzel szeretnénk unokáink számára is megőrizni épített és természeti értékeinket.

Ő: Ön az EEN-iroda ügyfeleként mit tanácsol a hazai kis- és középvállalkozásoknak?

LM: Mindenképpen vegyék igénybe az iroda szolgáltatásait, melyek eredményeként nekünk sikerült romániai partnerünket megtalálni. Folyamatos tanácsadással, információszolgáltatással pedig megkönnyítik a vállalkozások számára a tájékozódást a hazai és nemzetközi gazdaság területén.

 

Díjak, elismerések:

 

- 2013. Észak-Alföldi Innovációs Díj Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Kitüntetettje részére a Magyar Tudomány ünnepén megvalósított fejlesztés Thermotus cellulóz hő- és hangszigetelő anyag gyártás Magyarországon

- 2014. Év Kézműves Vállalkozása (Szabolcs -Szatmár-Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamara díja)

- 2014. év hőszigetelő vállalkozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (Vosz díj)

- 2014. XXII. Magyar Innovációs Nagydíj elismerése (Magyar Innovációs Alapítvány).

- 2017. A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara nyújtott „Korrekt Partner” elismerő védjegyet adományozta a kereskedelemben/szolgáltatásban végzett tisztességes kereskedői/szolgáltatói magatartás elismeréseként vállalkozásunknak

 

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK