Újranyitják az élelmiszeripari fejlesztésekre kiírt pályázatot - 2018. 10. 19.
Agrárhírek

A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelő tehéntartással foglalkozókat – mondta a szerdán megrendezett tejágazati fórumon Nagy István agrárminiszter. Kívánatos a szarvasmarha állomány-létszámának növelése és a tej beltartalmi értékeinek javítása is.

A tejtermelés a hazai állattenyésztés egyik legnagyobb gazdasági súlyú ágazata – fogalmazott Nagy István. Kifejtette, az ágazat kibocsátása 2017-ben 171 milliárd forint volt, ez a teljes mezőgazdasági kibocsátás 6-7%-a, az állattenyésztés kibocsátásának közel 20 %-a volt. Emellett a termelés is évek óta növekszik. Az ágazat előtt álló feladatokról az agrárminiszter úgy fogalmazott: cél a jelenlegi állomány megőrzése illetve növelése, emellett a tej beltartalmi értékeinek javítása. A magas zsírtartalmú nyerstej iránt ugyanis világszerte egyre nagyobb a kereslet, a tejzsír-árak nagymértékben emelkednek. A zsírtartalom növelését szakszerű apaállat használattal és a takarmányozási, tartási körülmények optimalizálásával, valamint célirányos selejtezéssel lehet megoldani.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a fórumon kiemelte: az elmúlt években a piaci válságok és a járványok ellenére sikerült stabilizálni az állattenyésztés, így a szarvasmarha ágazat helyzetét is. A KSH adatai alapján a szarvasmarha állomány és ezen belül a tejelő tehenek száma 2011 óta folyamatosan növekszik. Az európai tejválság leküzdése óta a tejtermelők jövedelmi pozíciói jelentősen javultak. A tehenenkénti tej árbevétel 2018 első kilenc hónapjában átlagosan 4 százalékkal volt magasabb, mint 2017 hasonló időszakában. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a termelők ki vannak szolgáltatva a nyerstej felvásárlási ár európai változékonyságának. Ezért fontos lenne az egységes érdekképviselet kialakítása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rendszeresen ellenőrzi a tej és tejtermék gyártókat és forgalmazókat, részben monitoringterv alapján, részben pedig a kiemelt fogyasztási időszakokra koncentrálva – ismertette Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. 2017-ben és 2018-ban eddig összesen több mint 4300 tej és tejtermék mintát vizsgált meg a hatóság. A felmerült kifogások fő okai az eltarthatósági időn túli forgalmazás, az előírtnál alacsonyabb zsírtartalom illetve jelölésbeli hiányosságok voltak. A NÉBIH a Magyar Államkincstárral kötött megállapodás alapján részt vesz az Iskolatej Program élelmiszerbiztonsági ellenőrzésében, hogy a diákok mindig a legjobb minőségű termékeket fogyaszthassák.

Mezei Dávid, a szaktárca vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkára az eseményen tartott előadásában elmondta, hogy az ágazat szereplői már több mint 36 milliárd forint beruházási támogatásban részesültek a Vidékfejlesztési Programból. Hangsúlyozta, hogy ebből az összegből nemcsak az alapanyag-előállítást, hanem mintegy 10 milliárd forinttal a feldolgozást is támogatja a tárca. A kormány kiemelt célja, hogy a magyar gazdák által megtermelt, kiváló minőségű nyerstejet minél nagyobb arányban itthon dolgozzák fel, ezért az Agrárminisztérium úgy döntött, hogy az élelmiszeripari fejlesztésekre kiírt pályázatot még az idén újranyitja, mintegy 50 milliárd forintos keretösszeggel. A tejágazat másik fontos vidékfejlesztési intézkedése, a szerkezetátalakítási támogatás keretében pedig a hazai tejtermelő gazdák további 57 milliárd forint támogatáshoz jutnak.

(forrás: AM Sajtóiroda)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK