ASP: térítésmentesen lehet kérni fertőtlenítőszert az állatorvostól - 2019. 09. 17.
Agrárhírek

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak állatorvosuktól, hogy ezzel is elősegítsék az afrikai sertéspestis elleni védekezést.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hangsúlyozta: az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy a lehető legkisebb legyen az ASP vírus megjelenésének veszélye a házisertés-állományokban. Ezért a NÉBIH az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartónak a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

Az állattartó-telepeken végzett takarítások és fertőtlenítések célja a fertőző betegségek megelőzése. A hatékony fertőtlenítés alapvető feltétele a megfelelő, az adott kórokozóval szemben hatékony fertőtlenítőszer kiválasztása, és annak előírt mennyiségben, megfelelő behatási idővel történő alkalmazása. A fertőtlenítőszerek aktivitását felhasználás előtt ellenőrizni kell, mivel bizonyos fertőtlenítőszerek hatékonysága a hosszú tárolás során csökken vagy megszűnik.

Tovább a NÉBIH közölte, a sertések megóvása érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy minden sertéstulajdonos ismerje és tartsa be a járványvédelmi szabályokat, intézkedéseket, ezért a trágyát, hígtrágyát és alomanyagot is a hatósági állatorvos felügyelete mellett kezelésnek kell alávetni.


(forrás: NÉBIH)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK