A jogszerű földhasználat igazolásának változásai - 2019. 09. 27.
Agrárhírek

A földforgalmi törvény 2019. január 11-én hatályba lépett változásai közvetlen és közvetett módon érintik a jogszerű földhasználat igazolását is.

Január 11-től ugyanis nem lehet felesbérleti- és részesművelési szerződést kötni. A már meglévő, a felek között fennálló szerződések lejáratukkor, de legkésőbb tíz év múlva 2028. december 31-én hatályukat veszítik. Ez azt jelenti, hogy jelenleg még lehet rájuk hivatkozni a hatóságok előtt, hisz a hatályban lévő szerződések jogszerű földhasználat alapját képezhetik. A megjelölt szerződéskategóriákon felül január 11-től a jövőben köthető földhasználati szerződések: a haszonbérlet, a szívességi földhasználat, valamint a rekreációs célú földhasználat maradt.

Felhívjuk a figyelmet a 2019. január 11-e utáni termőföld adásvételi szerződés, valamint a termőföld csereszerződés hatósági kontrolljának változásaira is. Tekintettel arra, hogy azok közvetett módon érinthetik a jogszerű földhasználat igazolását és a jogszerű földhasználat igazolásának alapját képezhetik. A csereszerződéseket a jogszabály módosítása után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kontrollálja, de ezen szerződéseket továbbra sem kell kifüggeszteni az illetékes polgármesteri hivatalnál. Az adásvételi szerződéseknél igen fontos változás, hogy a NAK állásfoglalása már nem kerül megküldésre az illetékes képviselőtestület részre, hanem azokat közvetlen módon továbbítják a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező földhivatalnak.


(NAK)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK