Vegyél számba-kampány: a csúnya zöldség és gyümölcs is fogyasztható - 2019. 07. 04.
Agrárhírek

Évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki fejenként a magyarországi háztartások. Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal napokban indult új, szemléletformáló kampánya.

A NÉBIH legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon a háztartások fejenként, csaknem 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki évente. Ennek egy részét pusztán azért, mert az étel „nem tökéletes”, alakhibás, vagy a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibás.

A „Vegyél számba!” kampány hármas célt kíván elérni: felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló; a zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással; érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”.

A kampány edukációs anyagaival elsősorban a NÉBIH Maradék nélkül élelmiszer-pazarlás elleni programjának felületein találkozhatnak az érdeklődők. Emellett a hivatal saját csatornáin és egyéb tematikus oldalain is megjelennek majd a praktikus tudnivalók. A jövőben pedig a programhoz kapcsolódó rendezvényekre, izgalmas aktivitásokra is számíthatnak a vásárlók.

A „Vegyél számba!” kampány eddigi anyagait a http://maradeknelkul.hu/vegyel-szamba/ honlapon olvashatják az érdeklődők.


(forrás: NÉBIH)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK