Vannak még csodák - 2017. 12. 20.
Sikertörténetek

Az Év Boltja 2017. címet A növekedés rakétái címmel hirdették meg. A pályázat eredményei Zamárdiban az Élelmiszer Hagyományos éves konferencián lettek kihirdetve. A versenyre 76 pályázat érkezett, melyek közül a Szakboltok – Delikátesz üzlet kategóriában a „Csodák pedig vannak…” Csodaszertár – XXI. század szatócsboltja nyerte el. Ez alkalomból kereste Az Őstermelő Gazdálkodók Lapja szerkesztősége meg a nyíregyházi székhelyű vállalkozást.
Az Év Boltja verseny célja volt, hogy megtalálják Magyarország meghatározott szempontok szerint legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit. Illetve, hogy a vásárlóbarátság, az árukínálat, a fenntarthatóság, a szolgáltatások színvonala, az üzlet belső kialakítása, különleges megoldásainak és szolgáltatásainak figyelembevételével felhívja a figyelmet a legkiemelkedőbb kereskedelmi egységekre.

A díj odaítélésének főbb szempontjai:
• Vevőbarátság (árukihelyezés, fogyasztói tájékoztatás, alkalmazkodás a vevők elvárásához, árukínálat, átlátható termékelhelyezés, világítás)
• A vásárlói tér funkcionalitása, használhatósága
• Fenntarthatóság, környezetbarát megoldások
• Az üzlet esztétikai kialakítása
• A külső, illetve belső dekorációk kreativitása
• Az üzlet kialakítása és a márkájának, arculatának egysége, harmóniája
• Egyéb kimagasló megoldások, szolgáltatások, egyedi ötletek (kereskedelmi lánc esetén a láncra jellemző megoldásokat is kérjük bemutatni, és a pályázó üzletben fellelhető egyedi jellemzőket is.)
• Innovatív technológiai megoldások, technológiai újdonságok, a felhasználás eredetisége, kreativitása Az Év Boltja 2017 versenyén a „Csodák pedig vannak…” című pályázatunk kiemelkedően elnyerte a szakmai zsűri elismerését- nyilatkozta Matolcsi-Kovács Dorottya üzletvezető, ezért felkértek minket, hogy az idei FMCG TOP konferencián mutassuk be üzletünket, koncepciónkat 10 perces prezentáció keretében a résztvevőknek, komoly siker,hogy a 76 pályázó közül mindössze három prezentációra volt kíváncsi a zsűri. Sikerült egy igényes, informatív prezentációval megjelennünk – melyet férjem, Matolcsi Balázs mutatott be a konferencia közönségének. Sok érdekes előadáson vehettünk részt a konferencia keretében, sokat tanulhattunk – örültünk a meghívásnak. A verseny megrendezésének egyik fő célja, hogy a kiváló megoldásokat, jó ötleteket mintegy best practice-ként népszerűsítsenek szakmai körben, hogy ezek az üzletek inspirációul, követendő példaként mutassák az irányt, ezzel elősegítve a hazai üzletek színvonalának emelkedését.
Csak a díjátadón (Zamárdi, 2017. április 27-én) derült ki számunkra, hogy a szakmai zsűri mely kategóriában találta a Csodaszertárt a legjobbnak. Döntésük alapján az Év Boltja 2017 Szakbolt kategórián belül a Delikátesz kategóriában lettünk nyertesek. Ezen kívül nagy meglepetésünkre – az összes díjazott közül egyetlenként – különdíjban is részesítettek bennünket, mely a NÉBIH különdíja, így a díjazottak közül egyedül a XXI. századi Szatócsbolt részesült kettős elismerésben. Prezentációnk egyik fő pontja a „Jövő”, melyben megosztottuk a közönséggel, hogy startol a webáruházunk hamarosan, saját márkás termékeink születtek már és folyamatosan bővítünk, új termékek folyamatosan érkeznek a polcainkra, ahogyan eddig is, illetve havi egy ún: Csoda-Napot is tartunk majd, ahol partnereink eljönnek hozzánk egy-egy szombaton és személyesen mutatják be termékeiket az érdeklődők részére.

Milyen ötlet alapján nyitottátok meg a boltot? Üzletünk egyedi koncepciója: szatócsbolt – régi vegyes kereskedés hangulata, kimérős árusítás – a 21. századra hangolva, illetve helyben fogyasztás is lehetséges: kávé, tea, házi szörpök, egészséges péksütemények. Termékeink elsősorban helyi termelők portékái, melyeket jó szívvel tudjuk ajánlani, mivel mindet használjuk a saját háztartásunkban, folyamatosan kóstoltatunk is. Szorgalmazzuk a tudatos vásárlást, a csomagolás - és hulladéktermelés-mentes háztartás kialakítását, az élelmiszer felesleg megelőzését, hogy mindenki csak annyit vásároljon, amennyire szüksége van.
Fontos cél volt számunkra, hogy olyan vállalkozást hozzunk létre, amely mutatja a Tokaj-Hegyaljához való ragaszkodásunkat. Alapvetően a termékeink nagy részét már ismertük, háztartásunkban használtuk, így kellő bizonyossággal tudjuk ezeket a termékeket ma már ajánlani vásárlóink részére is. Sok esetben a csomagolás ára nagy mértékben növeli a termék árát. A mi elképzelésünk szerint, a kimérős árusítással ettől az árnövekedéstől tudjuk vevőinket mentesíteni, hiszen a szatócsboltszerű értékesítéssel a csomagolóanyag háttérbe szorul, így ennek árától megkíméljük a vásárlót, ezzel természetesen kímélve a környezetünket is.
Örömünkre szolgál, hogy partnereink nyitottak voltak felénk, szívesen adták át ismereteiket, ily módon sok-sok baráti, személyes kapcsolat alakult ki termelőinkkel.
A NÉBIH különdíjat is azért ítélték nekünk, mert hazai termékeket forgalmazunk, elsősorban nyírségi, hajdúsági és Tokaj-hegyaljai partnerek termékeiként.
Tudom, hogy minden termék kiváló minőségű, van-e olyan ami mégis közelebb áll hozzád? Igen, van néhány mint a  bodrogkeresztúri borecet manufaktúra termékei és a kabai chili szószok melyek leginkább a szívemhez nőttek, de természetesen fontos termékeink a fűszerek, a gyógynövények, a gyógyteák és persze minden egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó termék.
Mi lehet a jövő? Milyen fejlesztési irányokban gondolkodtok még? Egyedi gasztro kóstolók bevezetésével igyekszünk a személyes kapcsolattartásra, de a modern kor kihívásaihoz igazodva webáruház nyitását is tervezzük, emellett saját termékek bevezetését is tervezzük a jovőben. 

"Szeretettel vár a Csodaszertár!"

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK