Változnak a szociális hozzájárulási adó bevallásának szabályai - 2019. 08. 01.
Agrárhírek

Kihirdetésre került az a jogszabálymódosítás, mely változásokat eredményez az őstermelők szociális hozzájárulási adó (szocho) szabályozásban.

A közelmúltban a Kamara több esetben is jelezte a jogalkotók számára, hogy az év elejétől hatályban lévő szabályok a szociális hozzájárulási adó bevallásával és megfizetésével kapcsolatosan jelentős visszásságokat eredményeznek a gazdálkodók számára. A megjelent módosítás ezt a helyzetet igyekszik orvosolni, megváltoztatva a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényben az adó bevallásának és megfizetésének szabályait. 
Az új főszabályként a szociális hozzájárulási adót a személyi jövedelemadó és az arra vonatkozó előleg megfizetésével egyidejűleg kell évente megállapítani és megfizetni, az erre vonatkozó bevallást pedig a személyi jövedelemadó bevallásban kell feltüntetni.

Ettől eltérően, az adóelőleg megállapítására kötelezett mezőgazdasági őstermelők és kistermelők a szociális hozzájárulási adó előlegének összegét a negyedévet követő hónap 12. napjáig kötelesek megfizetni. Az előlegként megfizetett adót az önállóan, vagy a NAV által összeállított személyi jövedelemadó bevallásban kell évente elszámolni. Az adóbevallás benyújtásának határidejéig kell az esetleges különbözetet is megfizetni, vagy a túlfizetésként mutatkozó különbözetről rendelkezni. 
Amennyiben az őstermelő adóelőleg fizetésre nem kötelezett, úgy ő a szociális hozzájárulási adót a személyi jövedelemadó bevallásban állapítja meg és vallja be a bevallásra előírt határidőig. Az adót szintén a bevallás benyújtásának határidejéig kell megfizetni.

A módosított szabályok 2019. január 1-től visszamenőleg alkalmazandóak, így várhatóan jelentős könnyítést eredményeznek a kapcsolódó adminisztráció során.

 

NAK

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK