Változnak a műtrágyák vásárlására vonatkozó előírások - 2020. 10. 22.
Agrárhírek

Tájékoztatás az egyes műtrágyák vásárlásra vonatkozó jogszabályok változásáról.

2021. február 1-jétől lép hatályba a robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról és felhasználásáról, az 1907/2006/EK rendelet módosításáról, valamint a 98/2013/EU rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2019/1148 rendelete.

A korlátozott robbanóanyag-prekurzorok listáját és a hozzájuk kapcsolódó határértéket, amely felett korlátozott az értékesítésük, a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A rendelet vásárlói nyilatkozat beszerzéséhez köti az értékesítést, illetve a tranzakciók nyilvántartását és időszakos megőrzését is előírja. Felhívjuk a gazdálkodók figyelmét, hogy a jogszabályváltozással az egyes műtrágyák (pl. ammónium-nitrát) vásárlására vonatkozó szabályozás is módosul. A gyakorlatban ez várhatóan azt jelenti, hogy egyrészt a műtrágyavásárlásnál a vásárlónak egy nyilatkozatot kell kitöltene és leadnia az eladónak, továbbá igazolnia kell, hogy mezőgazdasági tevékenységet folytat (őstermelő, egyéni vállalkozó, gazdálkodó szervezet stb.). Ezek hiányában a kereskedésben nem szolgálható ki a gazdálkodó, nem vásárolhat és nem is birtokolhat bizonyos összetételű műtrágyát és műtrágya-alapanyagot.

A magyarországi végrehajtási rendelet előkészítése és elfogadása folyamatban van. A rendelet végrehajtására Magyarországon – kompetens hatóságként, országos hatáskörrel – Budapest Főváros Kormányhivatala lett kijelölve.

További információk itt és itt olvashatók.


(NAK)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK