Újra keresik Magyarország legjobb szörpjeit és lekvárjait - 2019. 05. 29.
Agrárhírek

Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyt dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével. A bajai Bácskai Kultúrpalotában tartandó vetélkedő célja a magyar alapanyagból készült termékek megmérettetése.

A benevezett szörpök és lekvárok kategóriánkénti érzékszervi minősítését, valamint küllemi, megjelenési bírálatát kóstolási és bírálati gyakorlattal rendelkező szakemberekből álló bíráló bizottság végzi. Az értékelés során a felkért tagok 3-5 fős csoportokban a versenykiírásban megjelölt kategóriákban bírálnak a Magyar Élelmiszerkönyv és a versenyszabályzat rendelkezése szerint.

A nevezett szörpök és lekvárok közül kerül sor a „Legjobb gyümölcsszörp”, a „Legjobb gyógynövény szörp”, a „2019-es Év Szörpje" és a ,,2019-es Év Lekvárja" díj nyertesei, valamint további négy különdíj megválasztására. A versenykiírás szerint szörpből fajtánként minimum 2 palack (összesen 1 liter) mintát kell benyújtania a versenyre nevezőnek, melyből 1 palack az érzékszervi és egy a küllemi minősítéshez szükséges, és amelyet a szervezők 3 hónapig őriznek meg. Ha a termék kiszerelése kisebb, mint 0,5 liter akkor értelemszerűen több palack szükséges, összesen 1 liter legyen. Lekvárok esetében szintén két üveggel kell nevezni, ahol az összes mennyiség 500 g kell, hogy legyen.

A megnyitó, továbbá az eredményhirdetés 2019. június 21-én, a Vinalia Bajai Nemzetközi Borfesztivál és Borkonferencia keretein belül lesz ünnepélyes keretek között. A rendezvényeket Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára nyitja meg.

Nevezni legkésőbb 2019. június 18-ig lehet, bővebb információt a nevezési lapon találnak, amely ide kattintva letölthető.


(NAK)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK