Szamócaállományok kezelése fagykár után - 2017. 03. 01.
Kertészet, Szőlészet

A fagymentes napokat követően a szamóca-termesztőknél tapasztalt fagykárokra szeretnék reagálni. Több termelő kollégával arra megállapításra jutottunk, hogy a
hazai szamóca termelés idei sikere vagy bukása a következő 10-14 napban fog eldőlni.

 

Mentsük meg az idei szamócatermést!

Jól tudjuk, ha az idei évben tapasztalt fagykárok kezelés nélkül maradnak, akkor súlyos, akár 50%-ot meghaladó termésveszteség várható! Elkerülhetetlen ugyanis, hogy a terméskötődés után a növények tömegével dobják el kötéseiket, vagy ami rosszabb, bekövetkezik az elszáradás.

 

„A terméskötődés várható eldobása még messze van, de cselekednünk ma kell, hogy megelőzzük ezt a folyamatot.”

A legfontosabb, hogy a kármentésben a következő szemlélet vezessen bennünket:
Nem szabad hagynunk, hogy a szamócánk a vegetatív/generatív mérlegen egyensúlyozva a vegetatív oldalra essen. Ha ez megtörténik, akkor a terméselrúgás garantált. Véleményem szerint
három egyszerű lépéssel megelőzhető ez a probléma.

 1. lépés:
  Palántanevelőben már jól bevált QUIKLINK alkalmazása a szamócában minimum 3 liter/ha dózisban.
  A QUIKLINK egy forradalmian új gyökérszőr-növekedést segítő aminosavas készítmény. A benne található RHPP peptid (Root Hair Promoting Peptide) segíti a gyökérzet gyors regenerálódását.
 2. lépés:
  TRAINER alkalmazása lombon keresztül 2,5 liter/ha dózisban, 2-3 alkalommal 7-10 naponként.
  A TRAINER-ben található 18-féle növényi eredetű komplex aminosav segíti a növényt a fagykár utáni regenerációban. A szövetek újraépülése felgyorsul, ezáltal csökken a fagy okozta károsodás.
 3. lépés:
  Gyökérzet beoltása MIKORRHIZA hasznos gombákkal.
  E hasznos mikroszervezetek szimbiózisba lépnek a szamóca gyökérzetével, és egy kevés cukorért (glükúzmolekuláért) cserébe kitolják a gyökérzet tűréshatárát.

 

Ez történt Mizsei Ferenc ménteleki termelőnél is. Mizsei úr tavaly telepített ültetvényében 1,5 kg/ha dózisban alkalmazta az AEGIS Sym Irriga-t. Az oltóanyagot közvetlenül telepítés után csepegtetőszalaggal juttatta ki. Az újszerű szemlélet gyakorlati alkalmazásának haszna az idei év február végére már tagadhatatlan.

„A fűtetlen fóliasátras szamócaültetvény szinte károsodás nélkül vészelte át az utóbbi évtizedek legnagyobb fagykárát.”

A megoldás pedig egészen egyszerű: a mikorrhiza gombák (Glomus intraracides és Glomus mosseae) szimbiotikus kapcsolatba lépnek a növényzet gyökerével, kondiniumai behatolnak a gyökérzetbe. A gazdanövény, jelen esetben a szamóca és a hasznos gombák együttműködésével kialakuló szimbiózis következtében, egy kis cukorért cserébe, a gombák feltárják a gazdanövény számára felvehetetlen, elásványosodott tápanyagokat. A gyökérzetben és a gombák hifáiban található cukor a tél folyamán megvédi a szamóca gyökérzetét a fagykártól.    

 

„Mikorrhizák a tápanyagfelvétel szolgálatában”

Miután elvégeztük az első két lépést, és a hasznos mikorrhiza gombának megfelelő életteret biztosítottunk, nem kérdés, hogy e hasznos mikrobiológiai szervezetek a tavaszi időszakban sem fognak cserbenhagyni. Virágzás idejére birtokba veszik majd új lakhelyüket a szamóca gyökérzónájában, és együtt már bírni fogják a terméskötődés során fellépő, megemelkedett tápanyagszállítási igényt.

 

Kecskemét, 2017.02.27

Szabó Csaba
agrármérnök, szaktanácsadó
ZFW Hortiservice Kft.

 

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK