A kerti traktorok a hagyományos szántóföldi erőgépektől elsősorban méretükben térnek el, igazodva a termesztett növények sortávolságához, ültetvények lombméretéhez. Fontos azonban a sebességeloszlásuk is, hiszen rendkívül változatos feladat ellátására van igény, például a mászó sebesség több fokozatára. Miután sok munkagép kiszolgálásának igénye merül fel a kertészeti termesztésben, ezért a kerti traktorok munkagéphez kapcsolásának feltételei is szerteágazók. Fontos a traktorok fordulékonysága, hiszen az ültetvények ápolásánál rendkívül előnyös, ha a csatlakozó sorra kis íven lehet ráfordulni, ez jelentősen növeli a termelékenységet. A kisebb méretkategóriákban gyakran elmarad a kabin, esetleg opciós tételként szerepel a kínálatban. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy a szántóföldi zöldségtermesztés is a kertészet kategóriába tartozik, úgy a hagyományos szántóföldi traktorokat is érinteni kellene. Mi azonban csak a speciális szűkített nyomtávú traktorokra koncentrálunk, tehát úgy is szűkíthetnénk a témát, hogy az ültetvénytraktorokat érintjük.

A kertészeti termesztéssel foglalkozók az erőgépek széles skálájával találkoznak. Természetesen nem vállalkozhatunk e kínálat maradéktalan bemutatására, ezért az általános jellemzőket ragadjuk ki az ismertetés során, és az adott kategória egy-egy jellemző termékét mutatjuk be részletesebben, konkrét adatokat is közölve.

A kerti traktorokat a legegyszerűbb eszközöktől a növekvő teljesítményt követve ismertetjük. A kertészeti motoros kapák kívánkoznak az élre, amelyek elsősorban hobbikertekben és kisebb méretű díszkertekben használatosak. Erőforrásuk általában kétütemű Ottó-motor, munkaeszközük talajmaró (rotációs kapa), amely a motorról legtöbbször közvetlenül hajtott, esetleg fogaskerék áttétellel csatlakozik az erőforráshoz. A motor és a munkaeszköz között röpsúlyos tengelykapcsoló teremt automatikus és rugalmas kapcsolatot.

Példaként a hazai gyártmányú erősített toló karos, Briggs 675 motorral szerelt rotációs kapa (www.argep.hu) látható (1. ábra). Jellemzője a jól terhelhető hajtómű és tengelykapcsoló szerkezet. Olajfürdős, csigatengellyel hajtott bronzkerekes hajtóművel szerelték. A KF-04 adapterek közül használható hozzá burgonyakiszedő, csoroszlya, töltögető eke, sarabolókapa, jobbos eke, körmös kerék, gumi járókerék, kultivátor és univerzális sebességfelező.

A Briggs 675 sorozatú motor 190 cm3 űrtartalmú, 4 kW (5,5 LE) teljesítményű. A rugóacélból készült kapatagok kötött talajban is jól dolgoznak. Kétoldalt záró tárcsával látták el. Munkaszélessége 6 kapataggal 80 cm. Munkamélysége 22cm.

Az egytengelyes kistraktorok már több szolgáltatást képesek nyújtani. Azzal, hogy a gép eleje járókerékre/kerekekre támaszkodik, a csatlakoztatható munkaeszköz kínálata is bővül. A talajmaró mellett kultivátor kapa, töltögető test, alternáló-, vagy rotációs kasza, permetező berendezés, öntöző szivattyú stb. üzemeltethető vele. Jól használható a hó eltakarításához, amikor hómaróval épp úgy felszerelhető, mint toló lappal. Pótkocsival kapcsolva kisebb szállítási munkákra is alkalmas, ebben az esetben kezelőüléssel látható el. Erőforrása 3-4 kW alatt kettő-, vagy négyütemű Ottó-motor, nagyobb teljesítményű változataikat gyakran dízelmotorral szerelik fel. A motor hatásos hűtéséről ventilátor gondoskodik. A motor és a járószerkezet között súrlódásos tengelykapcsoló, 2-3 előre- és egy hátrameneti sebességfokozat, valamint a nagyobb áttétel megvalósítása érdekében egy csiga-, vagy csavarkerekes hajtómű van. A járószerkezet lehet egy-, és kétkerekes megoldású. Ez utóbbi esetben a két kerék merev tengellyel, vagy kiegyenlítőművel (differenciálmű) kapcsolódhat egymáshoz. Merev kapcsolatnál a kerekek csúszásával kell számolni. Kiegyenlítőmű alkalmazása esetén a járószerkezetet kiegyenlítőmű zárral is felszerelik. A sebességtartomány jobb kihasználása érdekében gyakran látják el a traktorokat ékszíjas fokozatnélküli sebességváltóval (variátor). Ilyen felszereltség mellett sebességtartományuk fokozat nélkül 0-15 km/h. Az egytengelyes traktorok előnye a kis ár, a sokoldalúság, hátrány a kezeléséhez szükséges nagy kézi erő, hiszen a gépet a kezelőfogantyúk segítségével kell irányítani.

Példaként a Grillo G 107 d típusú, olasz gyártmányú traktort (http://www.grillospa.it) mutatjuk be, amely Lombardini, Robin, vagy Subaru motorral szerelt (2. ábra). Benzinmotoros (Robin/Subaru) változata 265 cm3 űrtartalmú, 6 kW (8,3 LE) teljesítményű, elektromos indítású. Sebességváltója 4 előre, 3 hátra fokozattal bír. Dízelmotoros változatban is forgalmazzák, ekkor 440 cm3 űrtartalmú, 8 kW (10,9 LE) teljesítményű Lombardini motor az erőforrás.

A kéttengelyes kistraktorok a termesztő berendezések, parkok, törpe- és bogyósgyümölcsösök, keskeny sorközű szőlőültetvények hasznos erőgépei. Természetesen kommunális géprendszer erőgépe is lehet. Erőforrása 10-20 kW teljesítményű dízelmotor. A motor teljesítményét súrlódásos tengelykacsoló közvetíti 6-12 előre- és 1-4 hátrameneti sebességfokozattal rendelkező hajtóművön, kiegyenlítő művön, véglehajtáson át a hajtott kerekekhez. Lehetnek két kerékhajtásúak, ebben az esetben az első kerekek kormányzottak, a hátsók hajtottak, és négy kerékhajtásúak, amikor a négy kerék azonos méretű és minden kerék hajtott. A mellső kerekek hajtását ebben az esetben kardántengely biztosítja. Természetesen ekkor mind a hátsó, mind a mellső tengely kiegyenlítőművel szerelt. Kormányzása lehet ebben az esetben is mellső kerékkormányzás, de gyakran alkalmazzák az ízelt kormányzást, amikor a traktor első és hátsó része függőleges csap körül elfordulhat. Ilyenkor a mellső kerekeket hajtó kardántengely forgáspontja megegyezik a csuklóponttal. Az ízelt kormányzás előnye a nagyobb fordulékonyság. Az elfordítás mértéke akár 45o is lehet. A traktorok nyomtávolsága 0,9-1,1 m közötti, ami 1,4-1,6 m sortávolságú ültetvényben biztonságos üzemeltetést tesz lehetővé. A traktorokat 3 pont függesztő szerkezettel szerelik fel, így sokféle munkagép csatlakoztatása lehetséges, tehát a traktor univerzalitása jelentős. Miután a vezető ülésen foglal helyet, a műveletek sebessége nem korlátozott. Hátrányuk, hogy kis adhéziós tömegük miatt vonóerejük mérsékelt. A kistraktorok fülkével és a nélkül is üzemeltethetők.

Példaként a nálunk nagy számban megtalálható Antonio Carraro Tigre 3100 típust (www.antoniocarraro.it) mutatjuk be (3. ábra). A Tigre 3100 az Antonio Carraro gépcsalád legkisebb tagja. Kis méretei ellenére a traktor mindazokkal a műszaki és kényelmi berendezésekkel rendelkezik, amelyekkel nagyobb testvérei. A Tigre 3100-as a kertészetek, faiskolák, fóliasátrak közkedvelt erőgépe. Előnye a kis befoglaló méret, az erős motor és az átlagon felüli fordulékonyság. A traktor 2 hengeres levegőhűtésű motorja 17 kW (23 LE) teljesítményű. Az első kerékkormányzású gép hidraulikus szervo kormánnyal rendelkezik. 12 fokozatú szinkronizált sebességváltója 8 előre és 4 hátra fokozatú. Teljesítmény leadó tengelye 540 1/min motorarányos fordulatszám mellett, járókerék arányos fordulatszámmal is járatható. Hidraulikus gyorscsatlakozóval rendelkezik. Legkisebb szélessége 1060 mm. Has magassága 275 mm, tömege 950 kg. Fülkével és a nélkül is rendelhető. Tekintettel arra, hogy a típus gyártását 2013-ban beszüntették, egy további traktort is bemutatunk ebben a kategóriában.

A Branson 2100 traktort választottuk ki bemutatás céljából (4. ábra), amely a kiterjedt Branson sorozat legkisebb képviselője. A BRANSON TRACTORS USA-beli cég, amely az egész világon értékesíti kiváló minőségű, megbízható termékeit, és Európa jelentősebb államaiban is kiépült a kereskedő hálózata. A traktorok alap típusait a világszínvonalú gyártóbázissal rendelkező KUKJE Machinery Dél-Koreai cég gyártja. Magyarországon is megkezdődött a BRANSON traktorok értékesítése (www.bransontraktor.hu).

A traktor erőforrása egy háromhengeres, vízhűtéses, TIER 3 kategóriás, négyütemű szívómotor, amely a hazánkban is jól ismert Cummins motorcsalád tagja. A motor lökettérfogata 1058 cm3, teljesítménye 15,3 kW (21 LE). A motor teljesítményét egytárcsás száraz tengelykapcsoló közvetíti a hajtásláncra. Mechanikus sebességváltója 6 előre és 2 hátra fokozatú. Bekapcsolható négy kerékhajtással rendelkezik. 30 cm-t meghaladó szabad magassága segíti a terepen való mozgást. Legnagyobb sebessége 20 km/h. A traktor mellső kerékkormányzású, hidraulikus szervo kormánnyal. Nagy aláfordulási szöge kiváló manőverezési lehetőséget biztosít. 3 pont függesztő szerkezete 1 kategóriás, helyzetszabályozós rendszerű. Emelőképessége vonólapon 650 kg. A hátul kivezetett TLT 540/540E (960) fordulatszámú. A középen kivezetett 2500 1/min TLT kiváló lehetőséget biztosít rotációs fűkaszák hajtásához.

Állítható vezetőülése mellett ergonómiailag optimalizált kezelőszerv elrendezés található, amely jelentősen megkönnyíti a vezető munkáját. Borulás gátló kerete szükség esetén lehajtható, jelentősen csökkenthető így a traktor magassága. Univerzalitása, kihasználhatósága fokozható azzal, hogy homlokrakodóval, hátsó hidraulikus forgórakodóval is felszerelhető, és pótkocsivontatásra is alkalmas. A traktor mellső függesztő szerkezettel is ellátható, ami jelentősen növeli felhasználhatóságát. A fronthidraulika emelőképessége 500 kg. A mellső függesztő szerkezete kiegészíthető elöl kivezetett, 2000 1/min TLT-vel, hidraulikus vezérlőszeleppel, 1 x kettősműködésű, 1 x kettősműködésű + úszó állású hidraulikus gyorscsatlakozókkal.

 

A cikk nem ért végett !

Képek a teljes cikk tartalmából:

 

 

A teljes cikket az Őstermelő - Gazdálkodók lapja című kiadványunkban (2015-5.szám) olvashatják, illetve megrendelhetik a Szerkesztőségtől:

 

Primom Tanácsadó és Információs Hálózat

4400 Nyíregyháza, Víz u. 21/b.,

Tel: 42/414-188
Fax: 42/414-186

                E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                       http://ostermelo.com/kapcsolat