Szamócaállományok kezelése fagykár után

A fagymentes napokat követően a szamóca-termesztőknél tapasztalt fagykárokra szeretnék reagálni. Több termelő kollégával arra megállapításra jutottunk, hogy a
hazai szamóca termelés idei sikere vagy bukása a következő 10-14 napban fog eldőlni.

Termelő partnereimtől sorra érkeznek a hasonló képek:

Bővebben...

Tapasztalatok a móri meggyfa telepítéséről

Móron 2015 őszén vette kezdetét a 9000 meggyfa telepítéséről szóló projekt. A projekt azért is érdemel külön figyelmet, mert az ültetvény tulajdonosai úgy döntöttek, modern, szermaradékmentes Aminoret technológiát fognak használni a telepítés során. A tapasztalatok magukért beszélnek.

 

Bővebben...

Madarak a gyümölcsöskertben

Napjainkban a fogyasztók számára egyre inkább fontossá válik az egészséges, káros anyagoktól mentes élelmiszerek vásárlásának lehetősége. A vegyszermentes agrártermékek között kiemelendő a gyümölcsök szerepe, hiszen ezek fogyasztásának növekedése egyben az egészséges életmód egyik feltétele lehet. Az integrált gyümölcstermesztés számos hazai régióban kiemelt jelentőségű, hiszen az almafélék, egyes csonthéjas- vagy bogyós gyümölcs számos hagyományos termesztési körzete található az ország különböző területein. A termelési veszteségeket okozó rovarok ellen folyamatos kémiai szerekkel történő védekezés is szükséges – törekedve a környezetkímélő szerek egyre szélesebb körű alkalmazására. E mellett nem elhanyagolható a biológiai védekezés fontossága, aminek az alkalmazása az Agrár Környezetgazdálkodási Program (AKG) részévé vált termelőknek kötelezően előírt kritérium feltétel. A biológia védekezés legismertebb „ökológiai szolgáltatást” nyújtó állatcsoportja, a rovarokkal táplálkozó madarak – amelyek egyben a gyümölcstermesztő gazdák legfontosabb természetes segítői is.

Bővebben...

Kertészeti traktorok

A kerti traktorok a hagyományos szántóföldi erőgépektől elsősorban méretükben térnek el, igazodva a termesztett növények sortávolságához, ültetvények lombméretéhez. Fontos azonban a sebességeloszlásuk is, hiszen rendkívül változatos feladat ellátására van igény, például a mászó sebesség több fokozatára. Miután sok munkagép kiszolgálásának igénye merül fel a kertészeti termesztésben, ezért a kerti traktorok munkagéphez kapcsolásának feltételei is szerteágazók. Fontos a traktorok fordulékonysága, hiszen az ültetvények ápolásánál rendkívül előnyös, ha a csatlakozó sorra kis íven lehet ráfordulni, ez jelentősen növeli a termelékenységet. A kisebb méretkategóriákban gyakran elmarad a kabin, esetleg opciós tételként szerepel a kínálatban. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy a szántóföldi zöldségtermesztés is a kertészet kategóriába tartozik, úgy a hagyományos szántóföldi traktorokat is érinteni kellene. Mi azonban csak a speciális szűkített nyomtávú traktorokra koncentrálunk, tehát úgy is szűkíthetnénk a témát, hogy az ültetvénytraktorokat érintjük.

Bővebben...

Közelmúltban elfogadott magyar nemesítésű diófajták

A dió (Juglans regia L.) nemesítése az Intézet alapításával egyidős, ugyanis 1950-ben indult ez a kutatási téma. Prof. dr. habil. Szentiványi Péter először tájszelekciót választott a nemesítési módszerek közül, melynek eredményeként a Tiszaháton található diópopulációból kiemelte a Milotai 10 és a Tisztacsécsi 83 fajtákat, a Mezőföldről pedig az Alsószentiváni 117 fajtát. Az 1970-es években a tájszelekció mellett a keresztezéses nemesítést is használta a nemesítő. Apai szülőként az Észak-Amerikában elterjedt, oldalrügyből is bőven termő, világos héj- és bélszínnel rendelkező Pedro fajtát választotta. A keresztezéses nemesítés eredményeként jelenleg 5 hibrid diófajta kapott állami elismerést: Milotai bőtermő, Milotai kései, Milotai intenzív, Bonifác, Alsószentiváni kései. A közelmúltban elfogadott fajtákkal együtt négy hetet felölelő fajtasor áll a magyar termesztők rendelkezésére (1. ábra).           

Bővebben...