Az EU által finanszírozott kutatási projekt részeként, új terméket fejlesztett ki egy görög innovációs konzorcium. Az új eszköz lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kiszűrjük az egészségre veszélyes hatású arzént az ivóvízből.

Az AquAsZero nevű termék költséghatékony megoldás, mert egyetlen művelettel távolítja el a vegyianyagokat a folyadékokból. 

Az arzén, a vizet vagy élelmiszereket szennyező anyagként a világ számos részén, többek közt Európában is jelen van. Magas szintje még mindig kimutatható számos ország felszín alatti vizeiben, többek között Magyarországon, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Romániában, Finnországban, Angliában, Németországban és Szerbiában is.

 

Az ivóvíz magas arzén szintje bőrbetegségekhez, érrendszeri rendellenességekhez vezethet. Ez idővel rákos megbetegedéseket is eredményezhet, melyek megtámadhatják a hólyagot, a tüdőt, a veséket vagy cukorbetegséget, magas vérnyomást, szív- és érrendszeri problémákat okozhatnak.

A vegyi anyagnak két fajtája található meg az ivóvizekben. Az As V könnyen eltávolítható, ám a másik változat (As III), melynek mérgező hatása az előző hatvanszorosa nem. Ezért szükség van egy különálló, előkezelési szakaszra, mely során a súlyosan mérgező arzént a kevésbé toxikus As V-té alakítják.

Az EU által 833,842 euróval finanszírozott kutatási projekt részeként egy görög innovációs konzorcium a  olyan adszorbens anyagot fejlesztett ki, mely egyszerű és költséghatékony módon, egyetlen művelet során távolítja el a folyadékokból az arzén mindkét fajtáját.

Az AquAsZero használható a meglévő víztisztító szűrőbetétekben, ahol az arzén szilárdan rátapad az AquAsZero granulátumokra. Mikor a szemcsék telítetté válnak, biztonságosan a földbe temethetőek, mint kémiailag semleges hulladék.

A fejlesztés mögött a Loufakis Chemicals SA vezette konzorcium áll, három szennyvízkezelővel, a Thessaloniki Egyetemmel, valamint görög és külföldi kutatóintézetekkel közreműködésben.

A Loufakis Chemicals SA azt reméli, hogy ezt az olcsó anyagot széles körben alkalmazzák majd, adszorbens átviteli közegként az újabb szennyvíztisztító telepek építésénél, és talán ezzel helyettesíthetőek lesznek a hagyományos anyagok a meglévő víztisztító rendszerekben is. Meglehet továbbá, hogy az új fejlesztés használható lesz az ipari és háztartási vízkezelésben is.

“A világ számos részén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az EU által meghatározott határértékek - 1mg/l – túllépik a kockázati szintet a lakosság körében,” mondta Christos Koukiotis projektkordinátor a Loufakis Chemicalstől. “Az innovatív fejlesztésünk, az AquAsZero granulátum költséghatékony megoldást nyújt a szennyező vegyi anyagok, még az arzén súlyosan mérgező típusának (As III) kiszűrésére is.

A Loufakis Chemicals szoros együttműködésben dolgozik spanyol, portugál magyar és román vállaltokkal, hogy teszteljék és előmozdítsák a AquAsZero alkalmazását. “A világ legsúlyosabb arzén szennyezése Bangladesben található, ahol a vízellátás több mint 95 százaléka meghaladta a szennyezettség megengedett nemzetközi határait, így 138 millió ember potenciálisan ki van téve az arzénmérgezésnek. Az olcsó és hatékony megoldás az ivóvíz kezelésére az AquAsZero szűrők használata lehet, “ tette hozzá Koukiotis projektkoordinátor.

A Thessaloniki-i AquAsZero gyárban már létre is hoztak egy gyártósort, mely kezdetben napi 1200 kilogrammot állít elő a granulátumból.