Minden fronton a Gazdákat segítve!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a mezőgazdaság fejlődésének szolgálatában

Az Agárgazdasági Kamara megalakulását követő tevékenységéről, a végzett munkáról és az elmúlt évek eredményeiről kérdezte szerkesztőségünk Rácz Imrét, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Agrárgazdasági Kamara Elnökét:

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei igazgatóság, utóbbi években végzett munkáját összefoglalva meg kell állapítani, hogy nem is olyan egyszerű a számvetés mivel nagyon szerteágazó, mozgalmas tevékenységről kell beszámolnunk. A falugazdász hálózat napi ügyfélszolgálati ténykedése a leginkább ismert és mindenki által kézzel fogható, de ezen túl is folyik az intenzív munka. A megyei munkaszervezet próbál regionális és esetenként országos problémákra megoldást keresni és jobbító szándékú javaslatokat tenni. Az első átfogó projekt, amin dolgoztunk, a közfoglalkoztatás átalakítására irányult, amelynek a kidolgozása 2014 februárjában indult. Az akut, elsősorban a betakarítási időszakban jelentkező munkaerőhiány egyik kiváltó oka, az közmunka által visszaesett munkaerő kínálat. Ennek a problémának az orvosolása céljából javaslatokat dolgoztunk ki, melyeket továbbítottunk az országos elnökség és az ágazati döntéshozók felé. Az illetékesek elismerték a probléma valódiságát és módosítottak a jogszabályon, mely alapján könnyebbé vált az ágazat közfoglalkoztatásban való részvétele. Ez a változtatás egyben csökkentette a helyi kistermelők versenyhátrányát a szociális szövetkezetekkel szemben, mivel a régi szabályozás szerint ezek sokkal kisebb költségfelhasználással láthatták el a települési közintézményeket friss termékeikkel.

Bővebben...

„Tuzséri TÉSZ”, Lakatos Bertalan története

Lakatos Bertalan, a Tuzséri TÉSZ és a 300 éves hagyománnyal bíró helyi almatermesztést szakszerű önképzéssel őrző Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke, a több lábon álló, sikeres vállalkozói életképesség mintája. A csendes mosolyú, halk szavú, kollégái és üzleti partnerei számára a megbízhatóságot megtestesítő cégvezető, stabil bázisa Tuzsér gazdasági életének. A rétközi kis falu a „Szabolcs aranyának” tartott tuzséri alma, ezen belül a Jonathán újkori nimbuszának tere. Ebben pedig kimagasló szerepe van az 54 éves elnöknek is, aki már közel 2 évtizede vezéralakja a tuzséri almadivíziónak, hiszen a térségi almatermesztést meghatározó mostani TÉSZ elődjét is ő vezette, s a jelenleginek alakulása, azaz 2012 óta elnöke.

Bővebben...

Jogszabályfigyelő

Kedves Olvasó!

A jogszabályfigyelő rovatunkban nyomon követheti az agrárágazatra vonatkozó hatályos jogszabályokat és azok változásait. Havonta frissülő, új információkkal segítjük az Olvasót egyes támogatásokról és a mezőgazdaságot érintő jogi változásokról.

 

Jogszabály:

2016. évi CVI. törvény

a "Földet a gazdáknak!" Programról

Megjelent:

MK 2016/170. (XI. 4.)

Hatályos:

2016. 11. 05.

Bővebben...

Jogszabályfigyelő

Kedves Olvasó!

A jogszabályfigyelő rovatunkban nyomon követheti az agrárágazatra vonatkozó hatályos jogszabályokat és azok változásait. Havonta frissülő, új információkkal segítjük az Olvasót egyes támogatásokról és a mezőgazdaságot érintő jogi változásokról.

 

Jogszabály:

9/2017. (III. 6.) FM rendelet

a borszőlő telepítésére és kivágására vonatkozó szabályokról

Megjelent:

MK 2017/32. (III. 6.)

Hatályos:

2017. 03. 07., 2017. 04. 01.

Bővebben...

„Nem csak egészséges, de finom is: egy különleges gyümölcsbor különös története.”

A kiváló ötleteket sikerre vivő üzleti vállalkozások kapcsán szinte kézenfekvő, hogy azonnal nagy múltú cégek jutnak eszünkbe. A 28 éves Deák Gergely egyedi, jelenleg 3 tagú gyümölcsbor családjának sikersztorija azonban rácáfol erre, és jó példa minden vállalkozó szellemű fiatalember számára. A vadon termő, s specifikusan jótékony egészségügyi hatásfokkal bíró vörös húsú gyümölcsökből készült csipkebogyó és kökény borok, néhány éve már a különböző expok, vásárok, és agrárjellegű kiállítok slágertermékei.  Sokak örömére idén a Nagykörűn termő körtéből készült borkülönlegességgel egészült ki, az egyébként debreceni székhelyű, kéttagú családi vállalkozás különleges zamatvilágú termékpalettája.

Bővebben...