Változékony, téli idő

A hét első felében és közepén jelentősebb mennyiségű csapadék az ország túlnyomó részén nem valószínű. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett azonban lesznek tartósabban felhős borús tájak is, a hét közepén, északon többfelé napközben is ködös lesz a levegő. A hét utolsó napjaiban egy markáns hidegfront hatására már sokfelé eshet: az esőt, havas esőt néhol havazás válthatja fel.

Átmeneti naposabb idő után, november utolsó napjaiban az ország túlnyomó részén ismét 10 mm-t meghaladó csapadék esett, a Dunántúl nyugati és északi megyéiben illetve a főváros környékén nagy területen 20 mm-nél is többet regisztráltak. Az eső mellett északon hó is hullott, a síkvidéki területeken néhány cm, a hegyekben vastagabb hótakaró alakult ki. December első napján csak kevés helyen esett, de a sokfelé többé-kevésbé napos idő ellenére meglehetősen hideg volt. A hét végét igazi téli időjárás jellemezte. A szombati, több-kevesebb napsütés után vasárnap főként a Dunától keletre volt csapadékos idő, hó, havas eső, eső egyaránt előfordult. Az Alföld nagy részén 1 – 3 cm vastagságú hótakaró alakult ki. Az átlagosnál 1 – 3 fokkal hidegebb volt az előző hét. Éjszakánként az ország nagy részén fagyott, a derült, havas tájakon     -10 fok körüli fagy is előfordult, a hétvégén többfelé napközben is fagypont alatt maradt a hőmérséklet.

A következő napokban a magasban ugyan melegedés valószínű, ez azonban a talaj közelében nem mindenütt lesz érezhető. Egy melegfront hatására a hét közepén előfordulhat kisebb eső, havas eső, gyenge havazás, de nagy területen, kiadós csapadék nem várható. Csütörtökön északon ugyan lehetnek tartósan borús, ködös területek, ott a hőmérséklet délután is fagypont közelében marad, a naposabb, déli tájakon ezzel szemben a 9, 10 fokot is elérheti. Pénteken ismét csapadékosra fordul az időjárás, egyre többfelé valószínű eső. Szombaton főleg délen és keleten eshet, az eső mellett havas eső, hó is előfordul. Vasárnap és hétfőn már némi napsütés is lehet, de átmeneti enyhülés után ismét erősödik az éjszakai lehűlés, országszerte fagyni fog hajnalban, és legtöbb helyen délután is +5 fok alatt marad a hőmérséklet.       

 

Vadász Vilmos

 

  

 

 

 

 

 

Vadász Vilmos