Hideg, késő őszi idő

A hét elején sokfelé esőt hozó frontrendszer átvonulása után a hét további részében az ország nagy részén számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. Ugyanakkor a hosszabb rövidebb napos időszakok ellenére meglehetősen hideg időre van kilátás, éjszakánként lesznek fagyos helyek és az ország nagy részén egész nap 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

Az előző hetet meglehetősen változékony, de az átlagosnál pár fokkal enyhébb időjárás jellemezte. A hét első felében főleg a Dunántúl nyugati részén és a keleti megyékben volt 1 – 8 mm közötti csapadék, később sokfelé egyáltalán nem esett. A hét utolsó napjaiban, e hét elején ismét sokfelé volt eső, a nyugati, délnyugati országrészben és az Északi középhegységben nagy területen meghaladta a csapadékösszeg a 10, néhol a 20 mm-t. Eleinte főleg északkeleten fordultak elő fagyok, később országszerte fagymentesek voltak az éjszakák. Napközben az ország nagy részén 10, délen néhol 15 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

A kezdetben, főként délen még többfelé esőt okozó frontrendszer után, a hét további részében számottevő mennyiségű csapadék előreláthatólag nem lesz. Bár tartósan napos idő nem valószínű, hosszabb-rövidebb napos időszakokra azonban számítani lehet, eleinte főleg az ország északi felén. Az éjszakák hidegebbek lesznek, a tartósabban derült, szélvédett, fagyzugos helyeken hajnalra fagypont alá csökken a hőmérséklet, szerdán, északon -6, -7 fok körüli fagy is előfordulhat. A nappalok is meglehetősen hidegek lesznek, legtöbb helyen egész nap 10 fok alatt marad a hőmérséklet a tartósabban felhős helyeken délután is 5 fok közelében marad. A talaj felső rétegeinek nedvességtartalma az átmeneti emelkedés után lassan csökken, a földek főként a kötött talajú területeken járhatóak, művelhetőek nehezen.

         

 

Vadász Vilmos