Változékonyabb időjárás, pár fokos lehűlés

A következő napokban az eddiginél mozgalmasabb időjárásra van kilátás, a késő őszi munkákat többfelé és többször is akadályozhatja eső. Kezdetben főleg a nyugati megyékben, szerdán másutt is nagy valószínűséggel eshet, a hét második felében azonban átmenetileg csökken a csapadékhajlam. A hét legvégén, jövő elején fordul ismét csapadékosabbra az időjárás. Bár pár fokos lehűlés várható, a nappali felmelegedés napról-napra mérséklődik, kemény éjszakai fagyok azonban előreláthatólag nem lesznek, sőt legtöbb helyen fagymentes éjszakákra lehet számítani.

Az előző hét nagy részét többé-kevésbé napos, az átlagosnál szárazabb időjárás jellemezte. Sokfelé egyáltalán nem esett, az 1 mm-t csak az északkeleti és nyugati, délnyugati határszélen haladta meg a csapadékösszeg. Éjszakánként gyakran erősen párássá vált a levegő, helyenként köd képződött, ami azonban napközben mindenütt feloszlott. Erősödött a nappali felmelegedés: míg a hét első felében, október utolsó napján, legtöbb helyen 10 fok alatt maradtak a csúcsértékek, addig a hét utolsó napjaiban többfelé a 15 fokot is meghaladták. A hét közepén, Mindenszentek napján sokfelé fagyott hajnalban, a leghidegebb helyeken, a Nyírségben, az Északi középhegység völgyeiben és a délnyugati határszélen a 2 m-es magasságban is előfordultak -3, -4 fok körüli fagyok. Átmeneti szünet után a hét végén ismét hidegebbek lettek az éjszakák, de akkor kevesebb helyen volt fagy.

November közepéig több front is átvonul felettünk, ha lesznek is hosszabb-rövidebb napos időszakok, tartósan napos idő nem valószínű. Eleinte főleg a Dunántúl nyugati részén okozhat esőt egy ciklon, illetve a benne húzódó frontrendszer, szerdán azonban másutt is többfelé eshet. Csütörtökön a nyugati és középső területeken, pénteken és szombaton az ország más részein sem valószínű számottevő mennyiségű csapadék, várhatóan vasárnap és hétfőn okoz ismét sokfelé esőt egy újabb frontrendszer. Fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés: eleinte délen a 15 fokot is meghaladhatja délutánra a hőmérséklet, a hét második felétől azonban egyre több helyen egész nap 10 fok alatt marad. Az éjszakák azonban nem lesznek különösebben hidegek, fagy csak kevés helyen valószínű. A talaj felső rétegeinek nedvességtartalma az esők hatására ismét emelkedik, a földek járhatósága csak a hét második felében javulhat átmenetileg a kevésbé kötött talajú - különösen a homokos - területeken.

         

 

Vadász Vilmos