Mindenszentek talajmenti fagyokkal, majd enyhébb idő

A hétvégén átvonult erős hidegfront után a következő napokban szárazabb, eleinte sarkvidéki hideg, a hét második felében azonban már enyhébb levegő érkezik fölénk. A hét közepéig sokfelé fenyegeti talajmenti fagy az erre érzékeny növényeket, terményeket, később enyhébb idő várható. Ha lesznek is felhősebb helyek és időszakok, jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű, kisebb eső is csak kevés helyen eshet.

A Nemzeti Ünnepen kiadós, áztató esőt hozó hidegfront után, az előző hét nagy részét többé-kevésbé napos, az átlagosnál kissé melegebb időjárás jellemezte. A leghidegebb éjszakán, 25-én, főleg a Dunántúl és a Duna-Tisza köze északi részén, illetve az Északi középhegység völgyeiben előfordultak ugyan fagyok, de később átmenetileg fagymentesek voltak az éjszakák. A hőmérséklet csúcsértékei kezdetben országszerte 15 fok alatt maradtak, a legmelegebb napon, 26-án azonban a Dunántúl déli részén néhol a 20 fokot is meghaladták. A hét utolsó napjaiban változékonyabbra fordult az időjárás. A pénteken átvonult, az ország nagy részén 5 mm-nél kevesebb csapadékot hozó hidegfrontot vasárnap egy erősebb követte, északon többfelé 10 mm-t meghaladó esővel, viharos, néhol – főként a Dunántúlon - orkán erejű széllökésekkel (Siófokon 130 km/h-t meghaladó szélerősséget is regisztráltak), erős lehűléssel. 

A front után, a következő napokban átmenetileg többé-kevésbé napos időre számíthatunk. Bár lesznek erősebben felhős helyek és időszakok, kisebb eső is csak kevés helyen eshet, kiadós, országos esőt - a prognózis készítésének időpontjában - nem jeleztek a számítások. A hét közepén éjszakánként sokfelé erősen párássá válik a levegő, helyenként köd képződik, ami azonban napközben feloszlik. Kezdetben az átlagosnál hidegebb idő várható. Kedden és szerdán (Mindenszentek napján), hajnalban többfelé valószínű talajmenti fagy, a Nyírségben és az Északi középhegység völgyeiben néhol a 2 m-es magasságban is -2, -4 fokig hűlhet a levegő. Az érzékeny növények, köztük temetőkbe szánt virágok védelméről érdemes gondoskodni! A hét második felében már enyhébbek lesznek az éjszakák, kevesebb helyen lehet fagy és a nappali felmelegedés is erősödik pár fokkal. Míg a hét első felében sokfelé csak 10 fok körül alakulnak a csúcsértékek, addig a hét utolsó napján néhol a 15 fokot is meghaladják. A földek járhatósága a kötött talajú területeken javul leglassabban.

        

 Vadász Vilmos