Átmenetileg naposabb, a hét utolsó napjaitól változékony időjárás

A korábbi napok áztató esői után a hét közepén az ország nagy részén nem valószínű csapadék, többé-kevésbé napos időre számíthatunk. A hét utolsó napjaiban már változékonyabb időjárásra van kilátás, több lesz a felhő, pénteken és szombaton elszórtan, később többfelé valószínű eső.  A hőmérséklet a sokévi átlag körül ingadozik: a hét közepén átmeneti enyhülés, majd ismét lehűlés várható. 

Az előző hét nagy részén folytatódott a korábbi hetet jellemző, átlagosnál melegebb időjárás, többfelé igazi „vénasszonyok nyara” volt. Fagymentesek, helyenként kifejezetten enyhék voltak az éjszakák, a hőmérséklet csúcsértékei a tartósan napos helyeken meghaladták a 20 fokot, délkeleten néhol 27, 28 fokot is mértek, csak a tartósabban ködös helyeken volt hidegebb idő. A hét végéig jelentősebb csapadék nem esett, csak jelentéktelen szitálás fordult elő a felhős, ködös területeken. A vasárnap és hétfőn átvonuló markáns hidegfront azonban kiadós esőt, az ország túlnyomó részén 20, a Dunántúl déli részén és a főváros környékén nagy területen 50 mm-t meghaladó csapadékot, ugyanakkor jelentős lehűlést is hozott. A talaj felső rétegei telítődtek, a földek géppel járhatatlanná váltak átmenetileg.  

A front után, a következő napokban átmenetileg többé-kevésbé napos időre számíthatunk, számottevő csapadék nélkül. A földek járhatósága lassan javul. A hét utolsó napjaiban változékonyabbra fordul az időjárás, több lesz a felhő, pénteken és szombaton még csak elszórtan, vasárnaptól többfelé valószínű eső. Bár eleinte – főleg szerdán hajnalban – előfordulhatnak talajmenti fagyok a tartósan derült, mélyebben fekvő, szélvédett helyeken, később többnyire fagymentesek lesznek az éjszakák. A hét közepére átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, csütörtökön és pénteken többfelé 15 fok fölé emelkedik délutánra a hőmérséklet, a hét végére azonban 4 -5 fokos lehűlés ígérkezik.

 

 

Vadász Vilmos