Csendes, enyhe, őszi idő után a hét végétől változékonyabb időjárás

A hét nagy részén folytatódik a korábbi napokat jellemző, csendes, nagyrészt napos, az átlagosnál enyhébb idő, sokfelé igazi „vénasszonyok nyara” lesz. A fagymentes éjszakákat legtöbb helyen késő nyáriasan meleg nappalok követik. Bár éjjelente helyenként köd képződik, ennek nagy része még délelőtt feloszlik, ezeken a helyeken is lehet napsütés, eső az őszi munkákat a hét végéig nem akadályozza. A hét utolsó napjaiban fordul változékonyabbra az időjárás, eleinte kevés helyen, vasárnaptól többfelé lehet eső, zápor és lehűlés is valószínű. 

Az előző héten – a korábbi hetek átlagosnál hidegebb időjárása után – fokozatosan egyre enyhébb, melegebb időjárás volt, a hőmérséklet tartósan a sokévi átlag fölé emelkedett: a heti középhőmérséklet 1 – 2 fokkal meghaladta azt. Eleinte az Északi középhegység völgyeiben és a Tiszántúlon még előfordult fagy, főként a talaj mentén, később fagymentesek voltak az éjszakák. Míg a hőmérséklet csúcsértékei a hét első napjaiban néhol még a 15 fokot sem érték el, addig a hétvégén, e hét elején legtöbb helyen meghaladták a 20 fokot, helyenként 24, 25 fok körül alakultak.  Az ország nagy részén egyáltalán nem esett, csak a hét első felében fordult elő elszórtan kisebb eső, zápor. A kevés csapadék miatt csökkent a talaj felső rétegeinek nedvességtartalma, de még az Alföld szárazabb részein is meghaladja az 50, a Dunántúl nagy részén a 70 %-ot. Az őszi vetéseket és a talaj előkészítő munkákat túlságosan száraz föld továbbra sem akadályozza.     

A hét nagy részén jelentős változás nem várható, nem gátolja az időjárás az aktuális betakarítási és egyéb munkákat, és a még betakarítás előtt lévő, késői érésű gyümölcsöknek, terményeknek is kedvez. Az éjszakánként helyenként kialakuló ködfoltok feloszlása után alapvetően napos időre van kilátás, csapadék nélkül. Az éjszakai lehűlés mérséklődik, hajnali fagyok nem lesznek. Napközben sokfelé 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, néhol 23, 24 fok is lehet. A hét utolsó napjaiban nyugat felől érkező hidegfrontok hatására előreláthatólag változékonyabbra fordul az időjárás, több lesz a felhő, eleinte csak néhol, vasárnaptól többfelé lehet eső, zápor. Ugyanakkor lehűlés is várható, de e hőmérséklet előreláthatólag nem csökken a sokévi átlag alá. A nappali felmelegedés 5 – 6 fokkal mérséklődik, az éjszakák azonban fagymentesek maradnak.

        

 

Vadász Vilmos