Enyhe, őszi idő, kiadós esők nélkül

A következő napokban jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű, ha eleinte előfordul is elszórtan kisebb eső, zápor. Kezdetben ugyan lehetnek hosszabb ideig felhős területek, a hét második felében azonban mindenütt több napsütés várható. Erősödik a nappali felmelegedés, az éjszakák enyhébbek lesznek, talajmenti fagy is csak kevés helyen fordulhat elő.

Az előző héten az ország keleti felében alig esett, a Dunántúl csapadékosabb területein is csak 5 - 10 mm közötti mennyiségeket mértek. A korábbi hetekhez hasonlóan a hőmérséklet kevéssel a sokévi átlag alatt maradt. A hét utolsó napjaiban, illetve e hét elején többfelé kifejezetten hidegek voltak az éjszakák, az Északi középhegység völgyeiben, a Nyírség és a Duna-Tisza köze egyes részein illetve a délnyugati határszélen -1, -2 fok körüli fagy is előfordult, főként a talaj mentén. A talaj felső rétegeinek nedvességtartalma még az Alföld szárazabb részein is meghaladja a 70, a Dunántúl nagy részén a 90 %-ot. Az őszi vetéseket és a talaj előkészítő munkákat túlságosan száraz föld sehol sem akadályozza.     

Előreláthatólag a következő napokban sem gátolja tartósan az időjárás az aktuális betakarítási és egyéb szántóföldi és kerti munkákat. Főleg a hét első felében lehetnek tartósabban felhős helyek és időszakok, de akkor is csak elszórtan alakul ki kisebb eső, zápor, nagy területen, kiadós eső nem valószínű. A hét második felében a változó felhőzet mellett egyre több napsütés várható, az átlagosnál enyhébb időjárásra van kilátás, a késői érésű gyümölcsök, termények és az aktuális munkák szempontjából egyaránt kedvezőek lesznek az időjárási feltételek. A hét közepén délen néhol a 20 fokot is meghaladhatja délután a hőmérséklet, csak kevés helyen marad egész nap 15 fok alatt. Az éjszakai lehűlés is mérséklődik átmenetileg, kevés helyen csökken hajnalra 5 fok alá a hőmérséklet. Nagy területen, komolyabb károkat okozó fagy a jelenlegi számítások szerint nem várható, legfeljebb a hétvégén, a tartósan derült, mélyebben fekvő, szélvédett helyeken fordul elő talajmenti fagy hajnalban.

         

 

Vadász Vilmos