Hidegfrontok között többé-kevésbé napos idő

A következő napokban két hidegfront is átvonul felettünk, az aktuális őszi munkákat azonban hosszantartó esős idő előreláthatólag továbbra sem gátolja. Várhatóan a keddi frontot kíséri többfelé eső, zápor, a pénteken átvonuló hatására - a hét utolsó napjaiban - kevesebb helyen eshet. A frontok között többé-kevésbé napos időre, pár fokos melegedésre van kilátás.    

Az előző héten az ország túlnyomó részén egyáltalán nem esett, csak az első napokban fordult elő jelentéktelen eső, zápor, főként a nyugati határszélen és Baranya megye déli részén. Bár voltak átmenetileg felhősebb helyek és időszakok, összességében az átlagosnál többet sütött a nap, ami kedvezett az érési folyamatoknak. A meglehetősen sok napsütés ellenére a hőmérséklet kissé a sokévi átlag alatt maradt. A hét utolsó napjaiban illetve e hét elején többfelé kifejezetten hidegek voltak az éjszakák, az Északi középhegység völgyeiben, a Nyírség és a Duna-Tisza köze egyes részein illetve a délnyugati határszélen -1,  -3 fok közötti fagy is előfordult.    

A következő napokban a felettünk átvonuló frontok teszik mozgalmassá az időjárást. Kedden nyugat felől megnövekszik a felhőzet, egyre többfelé valószínű eső, zápor, szerdán és csütörtökön azonban a változóan felhős ég mellett többé-kevésbé napos időre van kilátás. Pénteken ugyan ismét több felhő érkezik az újabb front hatására, de tartósan borús, esős idő előreláthatólag akkor sem lesz, a hét utolsó napjaiban, jövő hét elején csak elszórtan fordul eső, zápor, a felhős időszakok mellett több-kevesebb napsütés is valószínű. A hőmérséklet a sokévi átlag körül ingadozik. A két front között átmeneti melegedés várható, csütörtökön nyugaton és délen néhol a 20 fokot is meghaladhatják a csúcsértékek, ugyanakkor kedden északon, illetve a hét utolsó napjaiban többfelé a 15 fokot sem érik el. Éjszakánként az ország nagy részén 10, néhol 5 fok alá, egy-két a kevésbé felhős, mélyebben fekvő, szélvédett helyen fagypont közelébe csökkenhet a hőmérséklet, erre főként csütörtökön és az időszak végén van esély.

         

 

Vadász Vilmos