Párás, hideg, őszi idő, kiadós eső nélkül.

A betakarítást, az ősziek vetését, a magágyelőkészítést illetve a többi aktuális őszi munkát nagy területen, tartós, kiadós eső a következő napokban előreláthatólag nem gátolja, ha nem is lesz mindig és mindenütt eseménytelen az időjárás. Eleinte főleg a nyugati megyékben, a hét végétől másutt is lehet eső, zápor, legkisebb eséllyel a hét második felében eshet. A hét közepét jellemző, pár fokos enyhülés után ismét több fokos lehűlés valószínű.   

Az előző hét időjárását alapvetően meghatározó ciklonok hatására eleinte a nyugati megyékben, a hét második felében keleten is kiadós mennyiségű eső esett. A csapadékösszeg az Alpok alján és a Tiszántúl nagy részén a 50 mm-is meghaladta, de a legkevésbé csapadékos területeken is megközelítette a 10 mm-t. A felső talajrétegek átmenetileg telítődtek, a földek járhatósága, művelhetősége sokfelé jelentősen romlott. Az átlagosnál csapadékosabb, párás, hideg idő nem csak az időszerű munkákat nehezítette, de a betakarítás előtt álló termények, gyümölcsök minőségét is ronthatta.  

A következő napokban csak átmeneti melegedés várható, a hét második felében ismét fokozatos, 4 – 5 fokos lehűlés valószínű. Kiadós eső – a jelenlegi számítások szerint- az ország nagy részén nem lesz, de kisebb eső, zápor előfordulhat. Ennek eleinte a nyugati megyékben, a hétvégén, jövő hét elején másutt is nagyobb az esélye, legkisebb valószínűséggel csütörtökön és pénteken eshet. A hét nagy részén hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek, legkevesebb napsütés a hét legvégén várható. Gyakran – főleg éjszaka, reggel – erősen párás lesz a levegő, a csekély párolgás miatt a földek járhatósága csak lassan javul, különösen a kötöttebb talajú területeken. A hét közepén fölénk érkező enyhébb levegő miatt akkor pár fokos melegedés valószínű, a kevésbé felhős területeken délutánra 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hét végére azonban ismét lehűlés várható: éjszakánként az ország nagy részén 10 fok, a kevésbé felhős, mélyebben fekvő, szélvédett területeken 5 fok alá, a talaj közelében néhol fagypont közelébe csökkenhet a hőmérséklet. A fagyérzékeny növények védelme szempontjából fontos ebben az időszakban a friss időjárási információk nyomon követése!

         

 

Vadász Vilmos