Az átlagosnál hidegebb időjárás, többször esővel

Korántsem lesz zavartan az időjárás az aktuális őszi munkák, a betakarítás, szüretek szempontjából, és az érési folyamatoknak sem igazán kedvez. Ciklonális hatások lesznek meghatározóak: a rövid napos időszakok mellett sok lesz a felhő, a hét első felében sokfelé, később valamivel kevesebb helyen valószínű eső, tartósan eseménytelen, száraz idő nem valószínű. Az ország nyugati részén lényegesen hidegebb idő lesz a sokévi átlagnál, keleten azonban eleinte még enyhébb időre van kilátás.   

Az előző héten mozgalmas időjárást okoztak az egymást követő frontok. A hét elején többfelé esővel, záporokkal kísért hidegfront után, a következő hatására csütörtökön főleg a nyugati határszélen esett. A hétvégén érkezett újabb front a nyugati és középső országrészben nagy területen 20, néhol 30 mm-t meghaladó csapadékot hozott, a kevésbé csapadékos, tiszántúli területeken 4 – 10 mm esett. A nyugati megyékben volt összességében hidegebb időjárás. Különösen nagy hőmérséklet különbség alakult ki szombaton: az esős, nyugati megyékben néhol a legmelegebb órákban is csak 15 fok körüli értékeket mértek, míg a naposabb délkeleti tájakon néhol a 30 fokot is elérték a csúcsértékek.

A következő napokban is a nyugati területeken lesz hidegebb időjárás. Kedden, a tartósabban csapadékos, dunántúli vidékeken egész nap 15 fok alatt marad a hőmérséklet, míg délkeleten többfelé a 20 fokot is meghaladja. Később zömmel 14 és 20 fok között alakulnak a csúcsértékek. Eleinte főleg keleten, később másutt is lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok, de tartósan napos, száraz idő az ország túlnyomó részén nem valószínű. A felhősebb időszakokban eső, zápor kialakulására is számítani kell. Az aktuális szántóföldi munkák, a betakarítás és más, időjárásfüggő esemény tervezéséhez célszerű a rövidebb távra, adott helyre szóló előrejelzéseket, illetve az aktuális időjárásra vonatkozó radar, és egyéb információkat követni. A felázott talaj miatt főleg a Dunántúlon járhatók nehezen a földek, az újabb esők miatt gyors kiszáradás nem várható. A levegő páratartalma gyakran igen magas lesz, ami nemcsak a betakarítás előtt álló termények (főként a kukorica, napraforgó) száradását nehezíti, de az érésben lévő gyümölcsök, köztük a szőlő szempontjából is kedvezőtlen.  

         

          Vadász Vilmos