Egymást követő hidegfrontok, mozgalmas időjárás

Az aktuális őszi munkák, a betakarítás szempontjából nem lesz eseménytelen az időjárás. A korábbi napokat jellemző nyárias meleget megszüntető, keddre sok helyen 10 fokot meghaladó lehűlést hozó, többfelé esővel, záporokkal kísért hidegfront után átmenetileg naposabb idő várható, majd a hét második felében egy újabb hidegfront hatására ismét többfelé eshet. A hét legvégén, jövő hét elején sem lesz mindenütt zavartalan az időjárás, a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan akkor is lehetnek záporok.      

Az előző héten az érési folyamatokat segítő napos idő mellett voltak erősebben felhős időszakok is, de az ország nagy részén 2 mm-nél kevesebb esett, csak a délnyugati határszélen mértek néhol 5 – 10 mm-nél többet. Ugyanakkor a korábbi kiadós csapadék miatt a talaj felső rétegei sokfelé nedvesek voltak, a párás hajnalok segítették a gombabetegségek terjedését.  A kezdeti, meglehetősen hűvös, vagy mérsékelten meleg idő után a hétvégét, e hét elejét nyáriasan meleg idő jellemezte.

A kedden átvonuló hidegfront véget vet a nyárias időnek, hatására sok lesz a felhő, eleinte többfelé, később főleg keleten lehet többfelé eső, zápor, néhol zivatar. Szerdán keleten is csökken a felhőzet, jócskán lesz napsütés, csütörtök délutántól lesz ismét több felhő, egy újabb hidegfront miatt.  A front a Dunántúlon és északon okoz többfelé csapadékot, másutt kevesebb helyen eshet. A hétvégén, jövő hét elején hosszabb-rövidebb napos és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek, záporok is előfordulhatnak, de tartós, országos eső nem valószínű. Összességében az átlagosnál hidegebb időre van kilátás. Kedden és pénteken a tartósabban borús területeken még a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet, csak csütörtökön a front előtt és a hét legvégén, jövő hét elején emelkedhet 25 fok fölé. Főleg éjszakánként, de a csapadékos időszakokban napközben is magas lesz a levegő páratartalma, ami kedvezőtlen az érésben lévő gyümölcsök, köztük a szőlő szempontjából. Az aktuális szántóföldi munkák, a betakarítás és más, időjárásfüggő esemény tervezéséhez célszerű a rövidebb távra szóló, aktuális, adott helyre szóló előrejelzéseket nyomon követni.         

         

Vadász Vilmos