Rövid időre visszatér a hőség, de a hétvégén erős lehűlés várható

Az előző hetet jellemző rekkenő hőségnek a vasárnap érkező, sokfelé kiadós csapadékkal kísért markáns hidegfront véget vetett pár napra. A frontot követő átmeneti lehűlés után - a hét közepén - néhány napra ismét visszatér a kánikula, amit a hét végére ismét egy erős hidegfront szüntet meg. A frontot záporok, zivatarok kísérik, legtöbb helyen pénteken eshet.

Augusztus első hétében volt a nyár eddigi legforróbb időszaka. A középhőmérséklet 6 – 8 fokkal magasabb volt a sokévi átlagnál, az ország nagy részén 27 és 30 fok között alakult. A hőmérséklet csúcsértékei jellemzően meghaladták a 35 fokot, a legmelegebb napokon – pénteken és szombaton – néhol 40 fok körüli értékeket is mértek. Az éjszakák sem hoztak felfrissülést, voltak helyek ahol hajnalra sem csökkent 25 fok alá a hőmérséklet, legtöbb helyen 20 fok fölött maradt. A nagy meleg sok növénynél okozhatott hőstresszt, ami nemcsak a növényfejlődést, de az érési folyamatokat is gátolta. A hónap első napjai naposak, szárazak voltak, a változást okozó front azonban mindenütt hozott csapadékot. Az ország nagy részén 10 mm-nél több esett, de nagy területen mértek 20 – 50 mm közötti értékeket is - főleg az Alföldön - éppen ott, ahol a front előtt legerősebben kiszáradt a talaj.  

  A frontot követően, a hét elején még hűvös, de már szárazabb levegő érkezik fölénk. Kedden, a friss éjszakát követően, a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, de a hőmérséklet az ország nagy részén még 30 fok alatt marad. A hét közepén azonban átmenetileg ismét visszatér a kánikula, többfelé ismét meghaladja a 35 fokot a hőmérséklet. A hőség azonban ezúttal várhatóan rövidebb ideig tart és nem lesz olyan heves, mint az előző héten, csütörtökön északnyugat felől már megközelít bennünket egy lassan mozgó hidegfront. Hatására pénteken még csak nyugaton, később keleten is megszűnik a nagy meleg. Ismét csapadékosabbra fordul az időjárás, csütörtökön elszórtan, pénteken többfelé valószínű záporeső, zivatar. A hétvégén fokozatosan csökken a csapadékhajlam, jelentős lehűlés várható, a hőmérséklet sokfelé egész nap 25 fok alatt marad, néhol alig éri el a 20 fokot.

 

Vadász Vilmos