Az átlagosnál melegebb, szárazabb időjárás

A hét első napjait jellemző erőteljes melegedés után, a hét közepén egy hidegfront több fokkal mérsékli ugyan a meleget, de a hőmérséklet akkor sem csökken tartósan a sokévi átlag alá, utána ismét melegebb idő várható. A frontot előreláthatólag összefüggő csapadékrendszer nem kíséri, szerdán elszórtan, később még kevesebb helyen lehetnek záporok, zivatarok.

Az előző hét nagy részének meleg időjárását megszakító hidegfront főként pénteken okozott sokfelé csapadékot, később inkább a keleti területeken esett. A lehullott mennyiség az ország közel felén még az 5 mm-t sem érte el, 10 mm-nél többet nem túl nagy területen mértek. A front előtt sokfelé igen erősen kiszáradtak a felső talajrétegek. A felső 20 cm réteg nedvességtartalma a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza közén 30, a legszárazabb területeken 20 % alá csökkent, csak az északkeleti megyékben és az Alpok alján maradt még többfelé 50 % felett. A hét utolsó napjaiban esett csapadék sokfelé nem hozott ugyan jelentős emelkedést, de átmenetileg javított valamit a helyzeten. 

A következő napokban tartós, kiadós eső nem valószínű, összességében a sokévi átlagnál melegebb és szárazabb időjárásra van kilátás. Kedden, a szinte zavartalanul napos időben, sokfelé 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet délutánra. Szerdán egy hidegfront hatására több lesz a felhő, záporok, zivatarok is kialakulnak, de kiadós, országos eső nem valószínű, korántsem lesz mindenütt csapadék. Pár fokkal mérséklődik a meleg, csütörtökön már a keleti területeken is 30 fok alatt marad a hőmérséklet csúcsértéke. A hét utolsó napjaiban ismét melegedésre számíthatunk, a napsütést időnként megszakító gomolyfelhőkből délutánonként néhol zápor, zivatar kialakulhat. Az erős párolgás következtében tovább csökken a talaj nedvességtartalma. Ahol nincs lehetőség öntözésre, ott agrotechnikai úton, a talajfelszín fellazításával lassítható a talaj kiszáradása.

 

Vadász Vilmos