„Műszaki tudomány az Észak-kelet magyarországi régióban 2017” címmel került megrendezésre 2017. június 1-én a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetében az a konferencia, amelyen a résztvevő kutatók, oktatók a műszaki kutatásaik eredményeit mutatták be, szakmai kérdésekben egyeztettek, a kutatások lehetséges folytatására tettek javaslatokat.

A műszaki tudományok jegyében zajlott eseményt a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottság (DAB) Műszaki Szakbizottsága és a Nyíregyházi Egyetem szervezte, és részt vettek a Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pallasz Athéné Egyetem munkatársai is. A konferencia több mint 100 résztvevővel, 10 különböző műszaki témakört átölelő szekcióülésén 90 előadás hangzott el.

A szekcióülések témakörei: repüléstudomány, mechatronika-informatika, gépészet, energetika, környezet- és földtudomány, anyagtudomány, gyártástechnológia, gazdaságtudomány.

A konferenciát Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese, Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere, Dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének igazgatója és Ráthy Istvánné Dr., a DAB Műszaki Bizottságának Elnöke nyitotta meg. Köszöntőjükben egybehangzóan elmondták, hogy a műszaki tudományok, kutatások nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a mai kor rohamléptekben fejlődő követelményeinek megfelelve magas szintű műszaki-informatikai hátteret biztosítsanak az élet minden területén a gyakorlati alkalmazásnak.

 

A konferencia tökéletes színtere volt az egyébként néha elszigetelt tudományos kutatások, azok eredményeinek konzultációjára, a tapasztalatok személyes megtárgyalására, az egyes kutatással elkezdődött fejlődési, fejlesztési lehetőségek útján a következő lépések megtételére, kutatások összekapcsolására.

Szó esett például a drónok alkalmazási lehetőségeiről, a hazai repüléstechnikai kutatásokról, a mentéseket segítő robotrepülőgép bemutatásáról, a hazai járműtervezésnél alkalmazható vizsgálatokról, energetikáról, az elektromos autók gazdaságosságáról, hulladék- és vízgazdálkodási kutatásokról, 3D nyomtatott alkatrészekről, állattartó telepek technológiai korszerűsítéséről, pénzügyi és gazdasági vizsgálatokról, és még számos témakörben zajlottak előadások. (Az előadásokról készített összefoglalók elérhetőek lesz a későbbiekben a Nyíregyházi Egyetem honlapján.)

A konferencia támogatói között az Őstermelő – Gazdálkodók Lapja kiadója, a PRIMOM Alapítvány is felsorakozott, elismerve az ott folyó munka, a kutatások publikálásának és gyakorlati alkalmazhatóságának fontosságát.

 

További képek: