Az őszi gabonafélék nagyon korai betakarításakor az alacsony keményítőtartalmat kompenzálja a kedvező emészthetőség és a bendőben jól lebomló rostból származó energia (amikor a kalász még hasban van áprilisban). Például, az áprilisban betakarított rozsszilázsok energiatartalmának üzemi átlaga 5,8 MJ/kg sza.(NEl) volt 2015-ben, míg a rozs kora viaszérésekor betakarított szilázsban az energiatartalom mindössze 4,59 MJ/kg sza. (NEl)! A különbség 1,2 kg tej/nap, ha 10 kg/nap/tehén rozsszilázst etetetünk. Amennyiben a fehérjetartalmat vesszük alapul, úgy ezen adag etetésekor napi 300 g fehérjét veszítünk el! Ez kb. 0,6 kg extrahált szójának vagy 3-4 kg tejnek felel meg. A korszerű rozsfajták ezért, mint nagy hozamú és táplálóértékű gabonafélék, jól megállják a helyüket a nagytejű tehén takarmányadagjában. De csak abban az esetben, ha korán vannak betakarítva. Ebből kifolyólag alapvetően ’egyfunkciós’ alapanyagok. Ha elkésünk, akkor nincs értelme megvárni a tejesérést-viaszérést, vagy a szemtermést. Ennek az az oka, hogy a rozs öregen már nagyon nehezen taposható, táplálóértéke pedig még az üszők adagjában sem kedvező. A szemes rozs pedig kevéssé keresett takarmány. Ezért érdemes olyan növényekkel is kísérletezni, melyek ’többfunkciósak’. Az új, hazai tritikálé fajták közül kettő ígéretesnek látszik. Hozamukban és táplálóértékükben vetekszenek a rozzsal április végén-május elején, de tejesérésben is betakaríthatóak növendékek részére, sőt a szemtermés is lehet jó árualap (tojótyúk, egyéb baromfi, juh, sertés és szarvasmarha). Hozzá kell tenni, hogy kicsit ’kényelmesebb’növényről van szó, mert lassabban öregszik, mint a rozs. A korai betakarítású rozs után betakarítva pedig csökkentheti az időjárásból adódó kockázatot.

A korszerű rozs nagytejű teheneknek (’egyfunkciós’ alapanyag szilázsokhoz)

A gabonaszilázsok közül a szeptemberi vetésű és nagyon kora tavaszi (április) betakarítású, speciális fajtát vagy hibridet (vetőmagot) igénylő rozsszilázs kiváló eredményeket adott az elmúlt években. A növény potenciálisan 15-20 tonna/ha hozamra képes (szilázsra vetítve). A rozs azonban gyorsan ’öregszik’. A beépülő lignin miatt a sejtfal ellenállóbb lesz a külső hatásokkal szemben, ami csökkenti a táplálóanyagok emészthetőségét (sejtfalhatás), végső soron jelentős mértékben csökkenti a növény táplálóértékét (energiatartalmát). A tejtermelés szempontjából meghatározó jelentőségű, hogy milyen a tömegtakarmányok emészthetősége és energiatartalma. Nagyobb energiatartalmú tömegtakarmányt etetve csökkenthető az abrak részaránya az adagban, a bendőműködés számára kedvezőbb abrak - tömegtakarmány arány alakítható ki. Ennek hosszú távú kedvező hatását valamennyien ismerjük (hosszú hasznos élettartam, ellenállóképesség: javuló láb- és tőgyállapot, kedvezőbb szaporodásbiológiai státusz). A tömegtakarmány részarányának növelése ily módon csökkentheti a napi adag költségét is. Mérlegelni kell azonban azt is, hogy a betakarítandó tömegtakarmány önköltsége hogyan alakul a várható hozam függvényében.

Bemutatunk egy új hazai rozsfajtát (1 táblázat), melyet 2015- őszén vetettünk és 2016. április 21-én takarítottunk be a Kaposvári Egyetem Takarmánytermesztési Kutató Intézetében (a kalász hasban volt, mérete: 7-9 cm). A Ryefood fajtát kedvező hozam- és táplálóanyag-tartalom jellemezte.

 

1. táblázat A Ryefood nevű hazai rozsfajta átlagos táplálóanyag-tartalma, bendőbeli lebonthatósága és emészthetősége
(Kaposvár, 2015-2016, mintaszám=3)

 

 

Hozam
(2016. április 21.,
kalász hasban 7-9 cm)

Táplálóanyag- és energiatartalom, emészthetőség

 

Zöld

Száraz-

anyag

Szilázs

(30% sza.)

Nyers-

fehérje

Nyers-

rost

Cukor

NDF

ADL

NEl

OMd*

NDFd*

dNDF*

 

t/ha

t sza./ha

t szilázs/ha

g/kg  sza.

g/kg  sza.

g/kg  sza.

g/kg  sza.

g/kg  sza.

MJ/kg sza

%

%

g/kg sza.

Átlag

33,9

5,3

17,7

193

252

102

545

20

6,4

76

68

372

Szórás

2,2

0,4

1,2

4,5

10,8

4,5

3,5

1,2

0,1

0,8

0,8

6,5

*OMD szerves anyagok emészthetősége, NDFd rostlebonthatóság, dNDF lebontható rost

 

A rozs gyors öregedése miatt egyetlen célra használható, korai betakarítással készítsünk belőle szilázst (kedvező energia-, fehérje- és emészthető rost tartalom mellett). Ha elkésünk a betakarítással, akkor gondjaink lesznek a minőséggel és a taposással, tehát még üszőknek sem igazán jó. A szemtermés pedig nem feltétlenül jó árualap. Ezért lehetőségként felvetjük a tritikáléval, búzával és árpával való összehasonlítást.

 

 

Fajtakísérlet – Ryefood rozsfajta
(
Kaposvári Egyetem Takarmánytermesztési Kutató Intézet, Iregszemcse, 2016. április 21.)

 

 

A teljes cikket az Őstermelő - Gazdálkodók lapja című kiadványunkban (2016-4.szám) olvashatják, illetve megrendelhetik a Szerkesztőségtől:

 

Primom Tanácsadó és Információs Hálózat

4400 Nyíregyháza, Luther u. 16.,

Tel: 42/414-188
 

                E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                       http://ostermelo.com/kapcsolat