A nagytermelésű szarvasmarha telepek kiszolgálása termeléssel arányos és optimális takarmányozással oldható meg. A takarmányozás komplex műszaki háttérének meghatározását a növények betakarítási módjának és időpontjának helyes megválasztásával, valamint a konkrét takarmányozási eljárások figyelembevételével kell végrehajtani. Az optimális takarmányozás kiemelt figyelmet szentel a betakarítási, a tartósítási és tárolási, valamint a feldolgozási részműveletek takarmányminőségre gyakorolt hatására. Ezért a fejlesztés nem csak a műszaki-technológiai feladatok megoldását tűzi ki célul, hanem komoly gondot fordít a munkaminőségi jellemzők javítására és a környezetszennyezés csökkentésére is.

Állattartó telepek takarmányozó berendezései

Az állattartó telepek legfontosabb takarmányozási feladatait bálaszeletelőkkel, bálabontó-aprítókkal, silómarókkal, blokkvágókkal és keverő-kiosztó kocsikkal végezzük el. Közülük a bálaszeletelőket akkor célszerű alkalmazni, ha kis állatlétszám takarmányozását kell megoldani, vagy ha a bálák közvetlen adagolása problémát jelent. Az önkiszolgáló, vagy kiszolgálást igénylő függesztett konstrukciójú gépek a tetszőleges méretű szeleteket hidrosztatikus rendszerben körív mentén, vagy függőleges síkban mozgó késekkel választják szét (1. ábra).

  1. ábra

Függőleges vágósíkú bálaszeletelő

 

Az így előállított takarmányokkal a kisebb térfogatú keverő-kiosztó kocsik is praktikusan kiszolgálhatók. A gépek előnyeként kell kiemelni, hogy alacsony nedvességtartalmú anyagok esetén is minimális veszteséggel dolgoznak, és alkalmazásuk megoldja a széna külön menetben történő felhasználását is.

A bálabontó-aprítók megnevezésükből adódóan nem csak bontják, hanem össze is aprítják a bálákat. Így többek között az állattartó telepeken almozásra, valamint az állatok etetéséhez szükséges szálas- és tömegtakarmányok előkészítésre is használhatók. Ez utóbbi műveletnek egyre nagyobb jelentősége van a silómaró nélküli, vagy elöregedett silómarós takarmánykeverő-kiosztó kocsik esetén. Ezek a berendezések alkalmatlanok a takarmányok egyenletes bemarására, és mivel nem rendelkeznek állókésekkel, a receptúra szerinti keverést sem tudják tökéletesen elvégezni. A bálabontó-aprítók az említett hiányosságok kiküszöbölésében jelentenek megoldást. A gépek a hagyományos alomszalma aprításán és befúvásán kívül praktikusan használhatók a száraz bálák bontása mellett, a TMR-hez szükséges nedves szenázs- és szilázsbálák aprításában is. Konstrukciós kialakításukat tekintve a telepi takarmányozási feladatokat technológiába épített stabil, valamint függesztett és vontatott kivitelek hajtják végre. Hátrányukként említhető, hogy száraz takarmányok aprításakor a nagymennyiségű porfrakcióval tetemes veszteséget okoznak. A veszteségek mértéke az aprítószerkezet fordulatszámának csökkentésével mérsékelhető (2. ábra).

  1. ábra

Függesztett bálabontó-aprító

 

A behordóasztalos gépek a bálák bontását és aprítását keresztdobos és tárcsás megoldással végzik. Keresztdobos kivitelek esetén a bálák és a rakatok aprítószerkezetekhez történő továbbítása lánchajtású keresztléces konstrukciókkal, hidrosztatikus rendszerben történik. Bontásukra és aprításukra mechanikus, vagy hidrosztatikus meghajtású egy, vagy két tépő-aprító henger szolgál. Az aprítást a keresztben elhelyezett hengerekre szerelt speciális alakú pengék végzik, melyekre az intenzívebb feldolgozás céljából tépőfogakat is illesztenek. Az ékszíjmeghajtású keresztdobok mögött összegyűlt eredeti, vagy rostával pótlólagosan szétválasztott aprítékokat nagyméretű kifúvó ventilátorok termelik ki, a gépek kiszolgáláshoz rakodógépek szükségesek (3. ábra).

  1. ábra

Behordóasztalos stabil bálabontó-aprító

 

 

A cikk nem ért végett !

 

A teljes cikket az Őstermelő - Gazdálkodók lapja című kiadványunkban (2015-5.szám) olvashatják, illetve megrendelhetik a Szerkesztőségtől:

 

Primom Tanácsadó és Információs Hálózat

4400 Nyíregyháza, Víz u. 21/b.,
Postafiók: 215.
Tel: 42/414-188
Fax: 42/414-186

                E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                       http://ostermelo.com/kapcsolat