Rendkívül támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára - 2020. 07. 09.
Agrárhírek

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

A válság jelentős hatással volt az Európai Unió agrár-élelmiszeripari ágazatára, leginkább a gyors keresletváltozás miatt, továbbá a HORECA szektorban történő drasztikus visszaesés – a hotelek, éttermek, bárok és kávézók bezárása - okozott gondot valamennyi tagországában. A támogatás célja a normál piaci működés helyreállítása. A pályázati felhívások kiegészítik a nemrégiben elfogadott, az egyes agrár-élelmiszeripari ágazatok támogatására meghozott rendkívüli intézkedéseket.

A pályázati felhívások egyszerű, vagyis egy tagország szakmai szervezete(i) által benyújtott programokra illetve összetett, vagyis több tagország szakmai szervezetei által benyújtott programokra nyújthatóak. Mindkét esetben 5 millió EUR keret áll rendelkezésre az EU belső piacára vagy harmadik országok piacára irányuló tájékoztatási és promóciós programok esetén.

A támogatásban részesülő mezőgazdasági termékek köre:
- zöldségek és gyümölcsök (feldolgozott termékek kivételével),
- bor,
- fásszárú és egyéb élőnövények, növényi részek (virághagyma, tő stb.) valamint vágott virágok és zöld díszítők,
- tej és tejtermékek,
- feldolgozásra szánt burgonya (kivéve a friss piaci burgonyát).

A támogatás intenzitása: 85% EU társfinanszírozás. A támogatott program végrehajtásának időtartama: 1 év.

A támogatás kedvezményezettjei:
- reprezentatív szakmai vagy szakmaközi szervezetek,
- reprezentatív uniós szakmai vagy szakmaközi szervezetek,
- tagállam által elismert termelői szervezetek és termelői szervezetekből álló társulások,
- az agrár-élelmiszeripari ágazatban működő szervek, amelyek közfeladatként mezőgazdasági termékek promóciós feladatait látják el (pl. kamarák).

A pályázatokat 2020. augusztus 27-ig lehet benyújtani.További részletes információk és a pályázati felhívások elérhetőek: egyszerű programokösszetett programok.


(NAK)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK