Összhangban a Természettel, Istállótrágya helyett - 2016. 10. 05.
Gazdaság

Korszerű szervestrágyázás

Az utóbbi évek mezőgazdaságának kiemelkedően fontos technológiai eleme a szükséges mennyiségű és minőségű természetes anyagok, szerves trágyák visszajuttatása a talajba.

Téves az a feltételezés hogy műtrágyázással minden növényi táplálóanyag visszapótlása megoldható. Az agrár- és kertészeti célú termesztés tápanyag visszapótlásának rendkívül fontos eleme a szerves hatóanyagok általános technológiai elemként történő alkalmazása.

A termesztés egyik legsúlyosabb gondja napjainkban a talajok jó minőségű, megfizethető szerves anyaggal való ellátása, a szerves trágya gazdaságos és következetes visszapótlása.

A Magyarországon elterjedt gyakorlattól eltérően a szerves anyagok visszajuttatása és rendszeres használata nem hagyható ki a növénytermesztési technológiákból.

Tápanyag visszapótlás az 1950-es években

Mielőtt eldöntjük, hogy milyen módon oldjuk meg termesztett növényeink tápanyag visszapótlását, alapvetően tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen talaj és klimatikus környezetben termesztünk. Különböző növényfajoknak eltérő a tápanyagigénye, de akár a piaci környezet is befolyásolhatja a tápanyag visszapótlás módját.

Termesztett növényeink táplálásának több módját ismerjük, ezeket négy alapvető csoportba sorolhatjuk:

 1. szervestrágyázás,
 2. műtrágyázás,
 3. zöldtrágyázás
 4. levél (foláris) trágyázás

Szabadföldi termesztés során évente átlagosan 3-4 tonna humusz alakul át növények számára hasznosítható ásványi táplálékká hektáronként. Ahhoz, hogy megőrizhessük, és hosszú távon javíthassuk a talaj biológiai, fizikai és kémiai tulajdonságait, a legfontosabb teendőnk, hogy szerves anyaggal pótoljuk az elásványosodott humuszt. Szerves anyagot többféle módon juttathatunk a talajba, pl.:

 • füvesítéssel
 • zöldanyagok, gallyazási apríték talajba dolgozásával a sorokban
 • szerves trágya használatával,
 • esetleg ezek kombinációjával

A szerves trágyákat három fő csoportba oszthatjuk:

a) Hagyományos szerves trágyák, pl. istállótrágya,

b) Komposztok

c) Korszerű granulált természetes növényi tápanyagok

 

Korszerű granulált természetes növényi tápanyagok

A tápanyag visszapótlás módjának kiválasztásakor fontos ismerni a növények igényeit és a tápanyagféleségek alapvető paramétereit, árát és tulajdonságait.

Elsőrendű fontossággal bír a szerves anyag

 • szárazanyag tartalma (%) a szerves trágyában,
 • a tápanyag-összetétele (N, P2O5, K2O, MgO és a mikroelemek),
 • a humin-, aminó- és fulvolsav tartalom,
 • felhasználási/kezelési/tárolási/raktározási sajátosságok pl. mennyire körülményes a trágya kijuttatása,
 • gyommagvak vagy patogén organizmusok jelenléte és
 • az a tény, hogy mennyit kell az adott szerves trágyából hektáronként a talajba juttatni.

 

Alapvető kitétel, hogy minél magasabb a szerves trágya szárazanyag tartalma, annál magasabb a szerves anyag tartalma is. Vagyis egy szárazanyagban gazdag szerves trágyával, mint amilyen pl. az Italpollina, kisebb mennyiség használata esetén is ugyanolyan, sőt akár nagyobb hatásfok is elérhető.

Az istállótrágya 17,5%-os szárazanyag tartalmához viszonyítva a korszerű szervestrágya pellet munkaerő, költség és minden más ide vonatkozó tényező tekintetében óriási különbséget mutat.

Amennyiben a korszerű, granulált természetes anyagok használatát választjuk, kb. százszorosan (!) kevesebb mennyiségű szerves trágyát kell kijuttatnunk hektáronként, ami mindenképpen jelentős megtakarítást eredményez akár a ráfordított munkaórák, akár az üzemanyagköltség, így az összköltség viszonylatában.

 

A korszerű granulált természetes növényi tápanyagok egyik jelentős előnye a szerves trágyával szemben, hogy a gyártás technológia részeként, a hőkezelés következtében (65-70°C) a káros ammóniagázok, a patogén baktériumok és gyommagvak maradéktalanul eltűnnek.

A természetes granulált természetes anyagok pl. Italpollina (NPK:4-4-4) kijuttatott hatóanyagából kiindulva minimálisan tízszer több nitrogént, minimálisan tizenöt-húszszor több foszfort és káliumot tartalmaz, mint a hagyományos átlagos istállótrágya hatóanyagai.

 

Amino-, fulvol- és huminsavak

A pellet formátumú természetes növényi tápanyag készítménynek legjelentősebb járulékos minőségi előnye minden más trágyával szemben hangsúlyosan gazdag humin-, fulvol- és aminosav tartalmuk.

 

Az aminosavak biológiai feladata, hogy megkönnyítsék és megnöveljék a növény gyökérzetének azt a képességét, hogy a talajból a tápanyagokat hatékonyan felszívja: a szerves savak segítségével az egyébként hasznosíthatatlan tápanyagok ’konyha kész’, növényi táplálkozásra, azonnali fogyasztásra alkalmas állapotba kerülnek.

Az aminosavak hozzásegítik a növényt a stresszhelyzetek könnyebb átvészelésére, mint pl. a fagy, szárazság, hirtelen hőingadozások, szél, jégeső stb.

Az Italpollina granulátumot akár ősszel, akár tavasszal kijuttathatjuk, ami a műtrágya vagy az istállótrágya esetében nem lehetséges, vagy egyértelmű hatóanyag veszteséggel jár. Az istállótrágya és műtrágya kombinációk, illetve a műtrágyák esetében a nitrát alakban található nitrogén az ősz, vagy a tél folyamán egy erősebb csapadék következtében kimosódik és talajvíz rétegekbe kerülve károsítja folyóvizeinket. Ugyanez a kimosódás veszély áll fenn a karbamid-nitrogén (vizelet), illetve ammónium-nitrát tartalmú NPK műtrágyákkal is.

 

A pellet formátumú szarvasmarha és baromfitrágya pozitív hatásai:

 • a talajélet nagymértékű stimulálása, az elfáradt talajok revitalizálása,
 • a talajok fizikai-kémiai szerkezetének javítása,
 • az eróziós, deflációs károk csökkentése, minimalizálása,
 • a tápanyagelemek könnyen felvehető formában való megkötése (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, stb.),
 • gyorsabb vízoldékonyság, könnyebben táródnak fel a tápanyagok
 • néhány hasznos mikroorganizmus (pl. Trichoderma fajok), és aminósav, megmarad a kíméletesebb (60 percig 70 C fokon végzett) hőkezelés következtében,
 • magasabb NPK 4-4-4
 • a tápanyagok gyors kimosódásának megakadályozása több szempontból is rendkívül fontos:
 • nincs hatóanyag veszteség, jelentős kiadáscsökkentés,
 • környezetkímélő technológia, folyó és talajvizek nitrit-, nitrát-szennyeződése megszűnik,
 • mikroelemekkel való ellátás javul (folyamatos utánpótlás és feltáródás),
 • a talajok levegő- és vízháztartásának ugrásszerű változása,
 • felhasznált műtrágya mennyiségének feleződése, hasznosulásának jelentős javítása (csökken az elmosódás veszélye),

 

Összegezve:

A granulált természetes szarvasmarha és baromfitrágya felhasználásával megfordíthatók a talajoknál tapasztalható - és sajnos egyre gyorsuló – káros folyamatok. Csökkennek a tápanyag visszapótlás költségei és egészségesebb, jobb ízű és minőségű árut állíthatunk elő.

Nem utolsó sorban védjük vele környezetünket.

A granulált szerves baromfitrágya jellemzői:

 • Állandó, ellenőrzött hatóanyag tartalom,
 • Könnyű, gépesíthető kijuttatás,
 • Alap és fejtrágyázásra is használható kombinációk,
 • Növénytípusokhoz és növényi fenofázisokhoz igazított tápanyag összetétel,
 • Magasabb dózisok esetén sem perzsel,
 • Mentes mindennemű gyommagtól, kórokozótól.

 

Figyelembe véve a felsorolt szempontokat, valamint azt, hogy a hazánkban a talajok kb. fele elsavanyodott, aktuális és indokolt a minőségi természetes tápanyagok használata, az intenzíven használt és elfáradt talajok újraélesztése/revitalizálása céljából.

Fülei Zoltán
okleveles kertészmérnök
+36 20 / 926 0783
ZFW Hortiservice Kft.
vetőmag & szermaradékmentes technológia
info@hortiservice.hu
www.szervestragya.hu

 

 

 

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK