Országszerte 42 millió facsemetét ültettek el tavasszal - 2019. 04. 10.
Agrárhírek

A tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el. Az erdőterületek növeléséhez idén ősszel és jövő év tavaszán mintaprogramokat is indít a minisztérium.

A jövőnk függ attól, hogy mennyi erdőt telepítünk – közölte Nagy István agrárminiszter Bugacon szerdán, ahol jelképesen, a szürkenyár-csemeték ültetésével zárták le a tavaszi erdősítési szezont. Hangsúlyozta: az Agrárminisztériumban kiemelt figyelmet fordítanak az erdők fejlesztésére és újak telepítésére.

Mint mondta, a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el. Tavasszal mintegy 1400 hektár új erdőt is telepítettek jellemzően magángazdálkodók, akik a Vidékfejlesztési Program támogatásával végzik a mezőgazdaságilag nem hatékonyan művelhető területek erdősítését.
– A kormány egyik kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése, idén 6 ezer hektár erdőtelepítésre ad támogatást a szaktárca – mondta Nagy István. Hozzátette, az erdőterületek növeléséhez idén ősszel és jövő év tavaszán mintaprogramokat is indít az Agrárminisztérium, és előkészítik az országos fásítási programot.

A tavaszi fásítási program zárásának helyszíne a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által kezelt, bugaci erdőtömb volt. A közel hét hektáros területen több mint 50 ezer feketefenyőt ültettek, ami a leginkább szárazságtűrő fajta. A sorvégeken a fenyő helyett, őshonos szürkenyár-csemeték kerültek a földbe. A KEFAG Zrt. az idei erdősítési idényben a legtöbb csemetét, mintegy 4 milliót ültetett el 510 hektáron. Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság csemetetermesztési ágazata idén 2,5 millió erdészeti csemetét értékesített az erdőgazdálkodóknak, így az országban elültetett facsemeték több mint 15 százaléka a cégüktől származik.


(MTI)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK