Agrometeorológiai előrejelzés 2018. január 16 – 22. közötti időszakra

Mozgalmas, változékony időjárás, fagykárok nélkül

 

Az év első heteit összességében jellemző, rendkívül enyhe időt követően, az előttünk álló hétre igen mozgalmas, eseménydús időjárás ígérkezik. A hét első felében 3 - 4 fokos enyhülés várható, többfelé csapadékkal. A csütörtöki naposabb, szárazabb idő után ismét sok helyen eshet, a kezdeti esőt többfelé ismét havazás válthatja fel.


Január eddigi részében a hőmérséklet 6 – 7 fokkal haladta meg a sokévi átlagot. Az enyhe idő hatására a kis hőigényű növények életfolyamatai beindultak - főként dísznövényeknél figyeltek meg rügyezést - a fontosabb növénykultúrák azonban nem zökkentek ki mélynyugalmi állapotukból, ebben a szakaszban a legellenállóbbak. Az enyhe időt megszüntető frontot sokfelé kísérte eső, amit havazás váltott fel, az ország jelentős részén vékony, 1 – 4 cm vastagságú hótakaró alakult ki. Hétfő hajnalra országszerte fagypont alá csökkent a hőmérséklet, de -3, -4 foknál erősebb fagy csak kevés helyen, elsősorban a vastagabb hóval borított területeken, főként az Északi középhegység környezetében fordult elő.


Kedden az eleinte kevésbé felhős területeken is megnövekszik a felhőzet, egyre többfelé várható csapadék: északkeleten hó, havas eső, másutt eső, kezdetben átmenetileg ónos eső is eshet. Szerdán is többnyire erősen felhős lesz az ég, késő délutántól szakadozhat északnyugat felől a felhőzet. Többfelé valószínű eső, a reggeli órákban északon és az Alpokalján ónos eső is előfordul. A csütörtöki naposabb, szárazabb időt követően a hét utolsó napjaiban és a jövő hét elején ismét sok helyen eshet, a kezdeti esőt többfelé ismét havazás váltja fel. Eleinte ugyan még országszerte fagyni fog éjszaka, de -6, -7 foknál erősebb fagy csak kevés helyen, főleg északkeleten fordul elő, komolyabb fagykárok nem keletkeznek. Később már lesznek éjszaka is fagymentes helyek. A nappali felmelegedés erősödik, csak eleinte északkeleten lesznek egész nap fagyos területek.

 

 

Vadász Vilmos


Eseménynaptár
Apróhirdetés
Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 16 – 22. közötti időszakra
RÉSZLETEK