„Nem csak egészséges, de finom is: egy különleges gyümölcsbor különös története.” - 2016. 11. 06.
Kertészet, Szőlészet

A kiváló ötleteket sikerre vivő üzleti vállalkozások kapcsán szinte kézenfekvő, hogy azonnal nagy múltú cégek jutnak eszünkbe. A 28 éves Deák Gergely egyedi, jelenleg 3 tagú gyümölcsbor családjának sikersztorija azonban rácáfol erre, és jó példa minden vállalkozó szellemű fiatalember számára. A vadon termő, s specifikusan jótékony egészségügyi hatásfokkal bíró vörös húsú gyümölcsökből készült csipkebogyó és kökény borok, néhány éve már a különböző expok, vásárok, és agrárjellegű kiállítok slágertermékei.  Sokak örömére idén a Nagykörűn termő körtéből készült borkülönlegességgel egészült ki, az egyébként debreceni székhelyű, kéttagú családi vállalkozás különleges zamatvilágú termékpalettája.


A Debreceni Egyetem Agrár-és Gazdálkodástudományok Centrumának kereskedelem-marketing szakán végzett, s üzleti alapú tudását a Discimus Szakközépiskolában is elmélyítő fiatalember édesapjával, a vegyészmérnök Deák Lajossal indult el közös üzleti úton, egy „félresiklott” szörpkészítési manővernek köszönhetően. Az édesapa ugyanis csipkebogyó szörpöt szeretett volna előállítani egy néhány évvel ezelőtti kísérletező kedvű időszakában, ám megfeledkezett az italról, ami megerjedve egy izgalmasan kellemes aromájú borrá érett. A szörpkészítési kudarc apa és fia „problémából is megoldást” kreáló gondolkodásmódjának jegyében, végül egy komoly sikertörténetté nőtte ki magát, kuriózumtermékekkel gazdagítva a magyar gyümölcsborkultúrát. A „borrá érett szörp” finom nedűjének vonalán tovább kísérletezve született meg először a csipkebogyó bor, majd pedig a kökénybor.

A kezdeti véletlen mellett, a továbbiakban már nagyon is tervezett és tudatos lépések vezérelték a kimondottan e termékekre épülő, 2011-ben megszülető Csipkerózsa Kft. útját. A hagyományos gyümölcsborok megszokott változatai között, valóban minden tekintetben egyedinek számítanak a cég gyümölcsborai. Gergely elmondása szerint, azért választottak kimondottan vadon termő gyümölcsöket nedűjük alapjául, mert a belőlük készült borok is hordozzák azok természetesen jótékony hatásmechanizmusát.

A fiatal, dinamikusan fejlődő, és alapvetően is innovatív cég közép-és hosszú távú tervei között szerepel még a jövőben, a galagonyából és somból készült gyümölcsborok megkreálása, illetve a legifjabb korosztályt is szeretnék megajándékozni e vadon termő gyümölcsök egészségügyi előnyeivel, így a csipkebogyóból készült szörp és lekvár is ott szerepel már stratégiájukban.  Az idei debreceni Karácsonyi Vásárban pedig már szárított „csipkehússal” is megjelennek. A nyitó ötletet adó kezdeti kísérletező kedv tehát új változatokkal gazdagítja a Csipkerózsa Kft. minden tekintetben egyedi gyümölcsborainak tárházát.

A borkarakter kifinomult eleganciáját, erőteljes vitalitással ötvöző szín-és képi világú ízléses termékarculat, szintén Deák Gergely kreativitását dicséri, mint ahogyan cégük életének minden egyéb fázisát is, a családi-üzleti páros irányítja. Az évről-évre szélesebb körben ismert és elismert gyümölcsborok, egy dinamikus növekedési pályára emelték a Csipkerózsa Kft-t, mely a születése óta eltelt 5 évben elért az évi 7000 palack forgalmazásáig, ami ragyogó eredmény. Természetesen „a jó ötletgazdák” folyamatosan gondolkodnak a fejlesztésen, a jelenleg bérelt üzemrész saját tulajdonú egységbe történő áthelyezésén, s a piacbővítésen, melynek alapja, hogy saját honlappal és webáruházzal is rendelkeznek. Mindenben jellemzi őket a vásárlókhoz történő alkalmazkodás, az ún. üzleti „finomhangolás” elvén. A szokványos 0,5 literes kiszerelésű boraik mellett így születtek meg pl. az 1 dl kiszerelésű kis változatok, ugyanis a hajdúszoboszlói turisták csak ezt tudták felvinni a repülőre.

A cég életének kezdetén Gergely már szakdolgozatát is a gyümölcsborfogyasztási szokásokból írta, s mai napig is kreatív figyelemmel kezeli a fogyasztói visszajelzéseket. Elmondása szerint a leggyakoribb „isteni”, „nagyon finom” jelzők mellett, az is érdekes tapasztalat, hogy boraikat még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem rajonganak a szőlőborokért. A kökénybort inkább a férfiak és az idősebb korosztály kultiválja, míg a csipkebor a nők kedvence, de persze a férfiak is szívesen megisszák. Igazán egyedi karakterű az édesapa megfogalmazásában, „egészséges és még finom is”. Különleges borok képviselik tehát a Deák család különös inspirációból megszülető, mára elismert gyümölcsborainak izgalmas íz-és zamatalapú világát.

 

Kocsi Erika

történész, író

2016. november

 

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK