Nehéz év lesz az idei év a baromfiágazat szereplőinek - 2019. 02. 05.
Agrárhírek

A növekvő készletek, a Brexit bizonytalanságai és az afrikai sertéspestis miatti piaci hatások azt jelzik, hogy nehéz év vár a baromfiágazat szereplőire – írta a Világgazdaság.

Nem jók a csirkehúspiac idei kilátásai, mert világszinten és az EU-ban is túltermelés van, ami nyomott árakat eredményez – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BIT) elnök-igazgatója. Hozzátette, az ágazat az elmúlt másfél-két évben jó eredményeket produkált, de tavaly szeptember környékén már látszott, hogy kezdenek felhalmozódni a készletek, amelyek még a legderűlátóbb piaci prognózisok szerint is ki fognak tartani júniusig.

A piaci folyamatok alakulásában nagy szerepük volt a különböző állatbetegségeknek, így 2017-ben a madárinfluenzának – amelynek hatásait a magyar baromfiágazat az elmúlt évben már maga mögött hagyta –, valamint az afrikai sertéspestisnek (ASP). Az ASP miatti korlátozó intézkedések nyomán az európai piacon ragadt hús letöri a baromfiárakat, és ez szakértők szerint hosszabb ideig meghatározó tényező marad.
– Ehhez hasonló közvetett, de erős befolyása lehet a Brexitnek is. Az Egyesült Királyság ugyanis közel sem önellátó baromfiból, és az európai beszállítók által a brit piacon értékesített baromfihús sorsa bizonytalan, az onnan kiszoruló áru elhelyezése valószínűleg sokaknak megoldhatatlan gondot okoz majd – hívta fel a figyelmet Csorbai Attila, hozzátéve: eközben Ukrajnából továbbra is nagy mennyiségben érkezik az európai piacra legálisnak tűnő, de inkább féllegális áru, ami szintén árlenyomó tényező.

Az elnök szerint a pulykapiac a csirkével ellentétes pályát futott be az elmúlt időszakban, tavaly májusban lett vége a lejtmenetének, azóta stabilnak mondható. A víziszárnyaspiacon is túltelítettség látszik, jókora készletek halmozódtak fel. A nagy értékű hízottliba- és hízottkacsa-termékek sorsa elsősorban a francia termeléstől és fogyasztástól függ.

Részletek itt.


(forrás: vg.hu/NAK)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK