Megjelent a halegészségügyi kiadvány - 2018. 09. 06.
Agrárhírek

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös tájékoztató kiadványt jelentetett meg Halegészségügy, halbetegségek címmel.

A magyarországi halgazdálkodás magába foglalja a tógazdaságokban és az intenzív üzemekben történő haltermelést, valamint a horgászati célú vízterület-hasznosítást. Az évről évre növekvő haltermelés és a horgászat iránt érdeklődők számának folyamatos emelkedése időről időre felvet különböző halegészségügyi problémákat.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elkötelezett a hazai halegészségügyi helyzet javításában, ezért törekszik naprakész információkkal ellátni a haltermelőket és a horgászszervezeteket. Az állatszállítási egyszerűsítések az Európai Unió határain belül a vizet a számtalan kórokozó éltető és terjesztő közegévé tették. Idegen területekről beszállított élő halak soha nem látott új kórokozókat hozhatnak magukkal, melynek következménye újabb és újabb megbetegedések megjelenése lehet, ezért a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet törekszik egy nemzeti védekezési-megelőzési stratégia kialakítására.

A kiadvány elsősorban a haltermelők és horgászvízkezelők számára íródott, mint segédanyag, azonban hasznos segítséget adhat az állatorvosoknak, valamint hallal foglalkozó zoológusoknak is. Segítségével felismerhetőek egyes halakat érintő megbetegedések, valamint fontos információkat tartalmaz a megelőzéssel, védekezéssel és gyógykezeléssel kapcsolatban. Ismerteti a legújabb kutatási eredményeket, amit felhasznál a javasolt gyógykezeléseknél, hangsúlyozva a megelőzésen alapuló védekezést.

A kiadvány itt elérhető és letölthető.

 


NAK

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK