Már csak a hónapban lehet növénybiztosítást kötni! - 2018. 05. 14.
Agrárhírek

Fontos határidő közeleg a gazdálkodók számára, ugyanis már csak május 31-ig lehet növénybiztosítást kötni a 2018-as évre. A biztosítással még nem rendelkező termelőknek javasoljuk, hogy keressék fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara biztosítási szolgáltatásában résztvevő területileg illetékes munkatársát, aki segít a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja tagjai figyelmét, hogy a növénybiztosítási szezon a végéhez közeledik, a biztosítók felé legkésőbb május 31-ig lehet növénybiztosítási ajánlatot tenni. A piaci biztosításoknak számos előnye van, hiszen például bizonyos károk esetén néhány hét alatt rendezik a kárt a biztosítók. További előny, hogy amennyiben a termelő rendelkezik az egységes kérelemben, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelem adatai alapján számított üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére fedezetet nyújtó mezőgazdasági biztosítással, akkor a neki megítélt kárenyhítő juttatás összegének 80 százalékát, ha nem rendelkezik, akkor csupán annak felét kaphatja meg.

A 2018-as évben rekordszámú kárenyhítési kérelemre számolnak a szakemberek, hiszen a téli és a tavaszi hónapokban minden kultúrát komoly károsodások értek már eddig is. Az előző évek tapasztalata szerint a jogos kárenyhítő juttatásban részesülők csupán 10 százalékának volt megfelelő biztosítási szerződése.

A biztosításhoz díjtámogatás is igénybe vehető. A biztosítási díjtámogatás igénylése az egységes kérelem felületen tehető meg, szankció nélkül május 15-ig, illetve munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkenés mellett legkésőbb június 11-ig. Szintén az egységes kérelem felületén kell jelezni június 11-ig, hogy az érintett ültetvény termőre fordult-e, hiszen az agrárkárenyhítési rendszerben csak a termő ültetvény után igényelhető kárenyhítő juttatás.

 

NAK

 

 

Eseménynaptár
Apróhirdetés
Agrometeorológiai előrejelzés
2018. november 9. - november 15. közötti időszakra
RÉSZLETEK