Magyarok Kenyere: kecskeméti adományátadás - 2018. 09. 12.
Agrárhírek

Kisasszony napja alkalmából terményáldást tartottak a Római Katolikus Főplébánia, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti szervezete, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete és a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szervezésében Kecskemét főterén a Nagytemplom előtt.

A rendezvényt Mák Kornél Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg, majd Pászti András önkormányzati képviselő folytatta. Az ünnepélyen Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke is köszöntőt mondott, melyben kitért arra, hogy a nyár vége, az ősz eleje a gazdálkodók számára különleges időszak. Sok terményt nemrég arattak – és persze szüreteltek. Ennek vonatkozásában beszélt a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem karitatív kezdeményezésről, mely idén már nyolcadszor indult útjára. A program egyre növekvő sikerét jól mutatja, hogy 2017-ben már több mint 3700 magyarországi és határon túli magyar gazda mintegy 600 tonna búzát adott össze.

Az eseményen a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke Gubán Gyula beszédében elmondta, hogy a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program idei hivatalos záró rendezvénye, az összeöntés ünnepe első alkalommal került a határon túl megrendezésre. A kárpátaljai Mezőgecse település adott otthont e felemelő eseménynek. Mezőgecse egy alig 1000 fős magyarlakta település, a Kárpátok lábánál. Megtapasztalta az ottaniak elkötelezettségét, nemzeti öntudatát, minden nehézségük ellenére megőrzött pozitív életszemléletet. Biztosította a megjelenteket, hogy amíg a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem karitatív célú gyűjtés létezni fog, a MAGOSZ megyei szövetsége, a települési gazdaközösségek kiállnak mellette, életben tartják, a nemzeti összetartozás jeleként hozzájárulnak annak sikeréhez.

A köszöntőket követően, az adományokat Dr. Finta József, a Kecskeméti Római Katolikus plébánia plébánosa, Hulej Enikő, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség lelkésze és Varga Nándor, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze áldotta meg. Ezután Gáspár Ferenc és Gubán Gyula jelképesen átadták a lisztet és a Zöldségkutató Intézet paradicsomlé felajánlását a helyszínen megjelent rászoruló családoknak.

 

Az esemény kiemelt vendége volt Dr. Németh Krisztina okleveles kertészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, mivel a szőlőadomány minden évben tőlük érkezik. Az adományok jelképes átadását követően terményhálaadó szentmisével zárták az ünnepséget.


(nak.hu)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK