Magyarok Kenyere: 24 tonna búzát ajánlottak fel a hajdúnánási gazdák - 2019. 07. 10.
Agrárhírek

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Hajdú-Bihar megyei búzagyűjtő napjára, 2019. július 6-án a XI. Jubileumi Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozója keretein belül került sor Hajdúnánáson.

Idén 9. alkalommal hirdette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyarok Kenyere Programot. A jótékonysági kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence magyarlakta részein élő segítőkész adományozóktól nemzeti összefogással búzát gyűjtsünk. Az összegyűjtött búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában osztjuk szét a határokon innen és a határokon túl, a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására. Évről évre egyre több magyar gazda fog össze a jó cél érdekében.

A Hajdú-Bihar megyei búzagyűjtő napra, 2019. július 6-án a XI. Jubileumi Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozója keretein belül került sor Hajdúnánáson, a Nyakas Farm területén. Az ünnepélyes megnyitó részeként Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke indította útjára az idei megyei búzagyűjtési programot, melyre a felajánlásokat kamarai dolgozók fogadták a helyszínen. A házigazda Nyakas András és a frissen alakult Hajdúnánási Gazdakör 24 tonna búza felajánlásával járultak hozzá az idei program megvalósításához. A búzaadományt jelképesen Jakab István, a MAGOSZ elnöke vette át. A szombati napon adták át a farm új öntözőrendszerét, mely 400 hektárnyi földterület vízellátását fogja biztosítani.
– A világ legkorszerűbb technológiáival rendelkezünk, hozzá a tudás, a képesség adott, a körülmények pedig – ha odafigyelünk rá – megteremthetőek. Éppen ezért a vízgazdálkodás, az öntözési rendszerek kialakításának fontossága annak szükségessége, hogy a gazdák számára biztosítsuk az öntözővizet, ne pedig elengedjük az országból, remélem, ez is mindenki számára egyértelmű – hangsúlyozta Jakab István beszédében.

– A Nyakas családot köszönet illeti meg azért, hogy nem csak beszél arról, hogy fejleszteni kell, hanem valóban fejleszt is. Mi, hajdúnánásiak nagyon szerencsések vagyunk, egy olyan területen élünk, ahol a Keleti-főcsatorna lehetővé teszi a földjeink öntözését. Nyugati irányban ez gravitációs úton valósul meg, ezek után a löszhát irányában kellene nagyokat lépnünk – fejtette ki Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere az átadáson. Mint mondta, egyetért azzal, hogy a térség egyik kulcskérdése az, hogy hogyan tudjuk a területeink intenzitását növelni.

Az aratóversenyre több mint 10 csapat nevezett, akik hagyományos népi öltözetben mutatták be a kézi aratás módszereit az érdeklődő közönségnek. A nap délutáni részében a szórakozásé volt a főszerep, melynek alapját a nagysátor színpadán fellépő előadók nótái jelentették.


(nak.hu)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK