Lehetőség, vagy elkerülhetetlen az öntözés az időjárás változása mellett? - 2018. 06. 06.
Növénytermesztés

Egyre többen foglalkoznak az öntözéssel, mert nem csupán a terméshozamok növelését szolgálja, hanem a fenntartható mezőgazdasági termelés feltételévé is válik a jövőben.

Az öntözés terén általában jók a természeti lehetőségeink, de a nemzetközi versenytársainkhoz képest van lemaradásunk. Az öntözés jelentős beruházást igényel, és a támogató gazdasági, szabályozói környezet is fejleszthető. A megvalósítás alapkövetelménye az öntözőtelep vízjogi engedélyének megléte, amelynek ügyintézése jelenleg bürokratikus.

Forrás: FAO adatbázis, MKB szerk.

 

 

Az átlagosan 68 ezer hektár öntözött területünkhöz képest felszíni vizekből további 337 ezer hektár, kutakból pedig még újabb 48 ezer hektár lenne gazdaságosan öntözhető változatlan időjárás, támogatások, vízdíjak és kamatok mellett.

Más országok gazdálkodóival akkor tudunk versenyezni, ha náluk jobban, vagy legalább hasonló mértékben csökkentjük a csapadékhiány káros hatásait az eltérő időjárású években.

Magyarországon a globális felmelegedés miatt a téli időszak nem feltétlen decemberben kezdődik, inkább januárban, és egyre többször március végéig kitart. Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de a káros hatásai mérsékelhetőek. Pozitív példa a 2018. májustól már országosan működő jégkár megelőző rendszer, amely a megyei szintű adatok alapján az átlagos 4-4,5 %-os éves kárarányt képes lehet 1 százalék alá csökkenteni.

Az Agrár Kutató Intézet (AKI) friss tanulmánya szerint: árukukoricánál az egy hektárra eső 430 ezer Ft öntözési beruházás nettó jelenértéke (NPV) 220 ezer forint lenne; szabadföldi paradicsomnál pedig hektáronként 550 ezer Ft befektetésből akár 34 millió forint feletti megtérülés is elérhető lenne.

Az NPV a kamatokra érzékeny mutató: amibe ma megéri belevágni, az magasabb kamatok mellett már nehezebben térül meg. Ha az önerőt, támogatást hitellel egészítik ki a gazdálkodók, nem javasolt halogatni a beruházást, ki kell használni a kedvező kamatkörnyezetet hosszabb időre rögzítve a mostani kedvező kamatszintet.

Antal Áron

Senior ágazati szakértő

MKB Bank Zrt.

 

 

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK