Külföldön is keresett a jó minőségű magyar dió - 2018. 09. 10.
Agrárhírek

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián. A növény a magyar gyümölcstermelés egyik perspektivikus termékének számít, jó évjáratokban a minősége is kiemelkedik a kínálatból, ezért keresett exportcikkünk.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), Lengyeltóti város önkormányzata, a Juglans Hungária Kft., a böhönyei Balaton Ker-Tész Szövetkezet, a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi a Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös dió szakmai konferenciát tartott a Somogy megyei Lengyeltótiban. Győrffy Balázs, a NAK elnöke szakmai beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a dió meghatározó és megkerülhetetlen növényünk, hiszen az adja egységnyi területről a legtöbb, az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagot, továbbá az egyetlen olyan héjas gyümölcsfaj, amelyből a hazai igényeket kielégítjük, és emellett komoly exporttermékünk is.

A szakember elmondta, hogy a dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb. Termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót. Legnagyobb termőterülete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, a 2017-es adatok alapján összesen 2905 hektár, de jelentős területet tesz ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 803 hektár és a Somogy megyei 632 hektár is.

A dió a magyar gyümölcstermelés egyik perspektivikus termékének számít, jó évjáratokban a minősége is kiemelkedik a kínálatból, ezért keresett exportcikkünk. A termesztett diófajtáink koraisága miatt a magyar dió igazi réspiaci termék: megelőzi a nagy európai termelőnek számító Franciaországot, valamint az olcsó import kaliforniai dió megjelenését is. A héjas dió exportkivitele az elmúlt években 1,5-2,5 ezer tonna között alakult, míg a dióbél kivitel 1,7-2,2 ezer tonnát tett ki. Ezek együttes értéke 4,5-6,5 milliárd forint között volt. „Ahhoz azonban hogy a nemzetközi piacon komoly tényezővé váljunk, még további termelésbővítésre van szükség. A termésátlagok növelésében a fajta innovációnak és az intenzív technológiák bevezetésének is óriási szerepe van” – húzta alá Győrffy Balázs, a köztestület vezetője.

Egy dióültetvény eredményét a megfelelő termőterület, az alanyfajta használat, a művelési rendszer helyes megválasztása, a metszés és a növényvédelem összessége adja. Míg régebben a könnyen termeszthető gyümölcsök közé sorolták, mára már egyértelművé vált, hogy a magas szintű szakértelem itt is elengedhetetlen a gazdaságos műveléséhez – derült ki a rendezvényen.

 

NAK

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK