Új, államilag elismert árpafajta - 2018. 01. 30.
Növénytermesztés

KG Nagykun néven a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézetének újabb őszi árpa fajtajelöltjét nyilvánította államilag elismertté a Fajtaminősítő Bizottság. Az új árpafajta több mint tíz éves nemesítői munka eredménye.

Az új árpafajta korai érésű, hatsoros takarmányárpa. A hivatalos kísérletek és vizsgálatok alapján a mért tulajdonságok a gazdasági értékvizsgálatok és a növénykórtani rezisztenciavizsgálatok szempontjából is maradéktalanul megfeleltek az állami elismerés feltételeinek.

A KG Nagykun a NÉBIH által vizsgált három év átlagában 101,3%-a volt a standard fajták átlagtermésének (8,19 t/ha), a szemek nyersfehérje-tartalma pedig 0,4%-kal lett magasabb a takarmány standard fajták átlagánál. Mindemellett télállósága és állóképessége is kedvezőbb az átlagnál. A fajta az árpalisztharmattal és az árpatörperozsdával szemben mérsékelten rezisztens, hálózatos levélfoltosságra közepesen fogékony.

Az állami elismerést igazoló oklevelet január 25-én, csütörtökön ünnepélyes keretek között, az Agromash Expon vette át Czimbalmos Ágnes, a Karcagi Kutatóintézet Növénynemesítési és Fajtafenntartási Osztályának vezetője Szépe Ferenctől, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetőjétől és Lukács Józseftől, a NÉBIH elnökhelyettes-igazgatójától.

A KG Nagykun a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézetének már a 36-ik saját nemesítésű, államilag elismert növényfajtája, őszi árpából pedig az ötödik.

 

 

Sajtóiroda

 

Eseménynaptár
Apróhirdetés
Agrometeorológiai előrejelzés
2018. április 17-23. közötti időszakra
RÉSZLETEK