MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Program - 2018. 01. 22.
Mezőgazdasági gépek

Akár kezdő vállalkozások számára is elérhető a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által most meghirdetett MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Program. A kedvezményes kamatozással, egyes esetekben önerő nélkül is igénybe vehető hitel- és lízingprogramok segítségével összesen 80 milliárd forint fordítható mezőgazdasági gépek gyártására, forgalmazására valamint vásárlására.

A piacon jelenleg elérhető finanszírozási lehetőségek vizsgálata, valamint a piaci szereplőkkel folytatott egyeztetések után az MFB kidolgozta a Nemzeti Gépfinanszírozási Programot, melynek célja, hogy kedvező kamatozású és feltételrendszerű finanszírozási lehetőséget nyújtson a mezőgazdasági gépek gyártásával, illetve forgalmazásával foglalkozó cégeknek, valamint azoknak a KKV kritériumoknak megfelelő vállalkozásoknak, amelyek mezőgazdasági gépek vásárlását tervezik.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: kiemelt cél, hogy az MFB olyan ágazatokban nyújtson finanszírozást, ahol eddig kevesebb forrás állt a fejlesztésben gondolkodó cégek rendelkezésére. A kedvezményes kamatozás és a hosszabb futamidő az induló vállalkozásokat is helyzetbe hozhatja, melyek finanszírozása a Magyar Fejlesztési Bank stratégiai feladatai közé tartozik.

A Program keretében három konstrukció is elérhető, amelyek lefedik a mezőgazdasági gépgyártás, forgalmazás és vásárlás teljes vertikumát.

A Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram 30 milliárd forintos keretet biztosít a Magyarországon bejegyzett székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel/telephellyel rendelkező mezőgazdasági gépgyártók gyártókapacitásának fejlesztésére, az értékesítési tevékenység bővítésére és a mezőgazdasági gépek forgalmazásának elősegítésére. A futamidő beruházási hitel esetén legfeljebb 15 év, forgóeszköz-, illetve készletfinanszírozó hitel esetében pedig legfeljebb 6 év. Hitelfelvevőnként minimum 150 millió Ft, maximum 3 milliárd Ft igényelhető (KKV beruházási támogatás kategóriában a maximum 2,25 milliárd Ft), saját erő pedig csak beruházási hitel igénylése esetén szükséges, melynek mértéke minimum 10 százalék.

A Mezőgazdasági Vevőfinanszírozási Hitelprogram és a Mezőgazdasági Vevőfinanszírozási Zárt Végű Pénzügyi Lízing Program együttes keretösszege 50 milliárd forint. A konstrukciók olyan új mezőgazdasági gépek beszerzését finanszírozzák kedvező feltételekkel, melyeket Magyarországon bejegyzett székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel/telephellyel rendelkező mezőgazdasági gépgyártó állított elő, és maga, vagy a vele szerződéses viszonyban lévő gépkereskedők útján értékesít.

A futamidő ennél a hitelnél is kedvezően alakul, akár 7 év is lehet, a finanszírozási összeg minimum 1 millió Ft, maximum 100 millió Ft. Ezeket a programokat az MFB az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) és az Európai Beruházási Bank (EIB) által biztosított források felhasználásával nyújtja. A hitel-, illetve lízingkérelmet az adott beruházási tárgyat/lízingtárgyat értékesítő Gépgyártónál vagy Gépkereskedőnél lehet benyújtani.

Az MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Program termékeinek értékesítésére az MFB a Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt.-vel kiemelt közvetítői szerződést kötött. A vevőfinanszírozási programokhoz a gépgyártók és gépkereskedők a kiemelt közvetítővel megkötött alvállalkozói szerződéssel csatlakozhatnak.

További információ és részletek az MFB honlapján olvashatóak.

Forrás: mfb.hu

Eseménynaptár
Apróhirdetés
Agrometeorológiai előrejelzés
2018. április 17-23. közötti időszakra
RÉSZLETEK