Generációváltás az agráriumban - 2018. 03. 21.
Gazdaság

Az agrárvállalkozások nyugdíjellátásának feltételeiről szervezett előadást a PRIMOM Alapítvány, melyen Balogh Csaba, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának bevallási osztályvezetője adott részletes információkat az érdeklődők számára.

A tájékoztató során Balogh Csaba ismertette az őstermelői tevékenység végzéséhez kapcsolódó főbb jogszabályokat, tisztázva az alapfogalmakat és a biztosítási jogviszony létrejöttének kérdéseit továbbá az esetlegesen más jogviszonyokkal való összeegyeztethetőség problematikáját is.
Az őstermelők járulékfizetési kötelezettsége, rendkívül kedvező, de az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugdíjazáskor számtalan tényezőt kell figyelembe venni. Ezen hátrányok közül kiemelte, hogy az őstermelő nyugdíjba vonulása esetén fontos kérdés, hogy az erre vonatkozó jogosultság szempontjából számított szolgálati idő nem feltétlenül azonos a nyugdíj számításához figyelembe vehető szolgálati idővel. Az őstermelők esetében figyelembe kell venni az arányosításra vonatkozó rendelkezéseket, melyet Balogh Csaba szemléletes gyakorlati példákon át mutatott be. Például, ha egy őstermelő a 2017. évben 5 millió forintos árbevétellel rendelkezett, akkor 2018-ban ennek 20%-a, azaz egymillió forintos éves járulékalap keletkezik. Idén a minimálbér éves szinten összesen 1.656.000 forint, így ebben az esetben a szolgálati idő az arányosítás miatt mindössze 220 nap. Ez azt jelenti, hogy ilyen bevétel és járulékalap mellett 5 év alatt szerezhet meg az őstermelő 3 évnyi szolgálati időt. Tehát ahhoz, hogy egy év, valóban egy évnek minősüljön, legalább 8.280.000 forint árbevétel szükséges (2017. évben), mely a minimálbérnek megfelelő járulékalapot jelenti.
Ha ez nem teljesülne, akkor az őstermelő vállalhat magasabb járulékfizetési összeget, vagy megállapodással legfeljebb 5 évet szerezhet, mely 2018-ban évi 563.000 forintnak megfelelő összeg.
Ezek mellett természetesen az előadó felhívta a figyelmet az öngondoskodás fontosságára, valamint a KATA-szerinti adózást választó vállalkozásokat is emlékeztette, hogy a jelenlegi rendkívüli kedvezmények ilyen módon befolyásolhatják a későbbiekben a nyugdíjba vonulás esetén számított szolgálati időt.

Balogh Csaba előadása

Eseménynaptár
Apróhirdetés
Agrometeorológiai előrejelzés
2018. május 1 - május 7. közötti időszakra
RÉSZLETEK