Baromfik természetes keltetése és nevelése családi gazdaságokban (Gyöngyös) - 2015. 06. 20.
Állattenyésztés, állattartás

A gyöngyös félvad természete miatt rossz kotlós, pótmamának inkább a pulyka-vagy tyúkkotlósokat használják. Amelyik tyúk mégis elmélyül a kotlásban, az igen jó anya lesz. Ivararány: 1 kakas – 5-6 tojó. A kotlási idő 27 nap, a tojások jól keltethetők.

Fontos, hogy a kikelt pipéket minél előbb kiemeljük a fészekből, mert egyrészt a kotlós könnyen eltaposhatja azokat, másrészt az igen élénk pipék a fészekből gyorsan kiugrálva a kotlóst is erre ösztönzik. Egy kotló „vezetése” alá 20-25 pipe tartozhat. Vezetésre a pulykakotló alkalmasabb, mint a tyúkkotló.

A pipék táplálását a szikzacskó felszívódása után, a 3. napon megkezdjük (az első két napon megvannak eleség nélkül): tojásból, tejből, lisztből, kenyérmorzsából álló keveréket adunk, friss, tiszta víz mindig legyen előttük. Egy hetes koruk után önállóbbak, egyre inkább saját ösztöneik szerint gondoskodnak magukról. A második héttől mindenféle apróra vágott zöldet, csalánt, spenótot, salátát stb., különféle ízletes magvakból álló keveréket (kukorica, búza, zab), gyümölcs- és zöldségszeleteket kaphatnak, a jó emésztés érdekében apró kavicsot is rakjunk ki eléjük. Mivel a pipék egyszerre keveset esznek, sűrűn, 1-2 óránként etessünk!

A gyöngyös minden életkorban szereti a homokfürdőt.


A gyöngyös félvad természete miatt rossz kotlós. A japán tyúk kiváló pótmama.

 


A gyöngyös- pipék már életük első órájában igen élénkek.

 

Amikor már a nappali hőmérséklet 20 °C körüli, 10-14 napos kortól kijárhat a kifutóra vagy a legelőre, ott szinte teljes egészében megtalálja az eleségét (magvak, rovarok, férgek, apró rügyek stb.) Reggel csak a harmat felszáradása után menjenek ki, mert a nedvességre – hozzáteszem az erős napsütésre is – 8 hetes korukig, a fejtetőn lévő „sisak” kialakulásáig nagyon érzékenyek. A kifutón és a legelőn – amennyiben nincsenek – készítsünk számukra árnyékoló helyeket. Repdesni szeretnek, ezért a kifutót 3 m magasan célszerű bekeríteni. A többi baromfiféleségnél sokkal érzékenyebb az idegen zajokra, fényhatásokra, azoknál sokkal „ijedősebb”, ezt gondozásuknál végig figyelembe kell venni! A felnőtt állatok már jól alkalmazkodnak az időjáráshoz, ellenállók, ápolást szinte nem igényelnek.

  

További tartalomért válasszon:

- tyúk
- pulyka
- házikacsa
- lúd

(Valamennyi kép a szerző felvétele)
Dr. Böő István

 

Őstermelő - Gazdálkodók lapja 2015/3.lapszám

 

 

 Irodalom:

Dr. Gere Tibor: A baromfi viselkedése (Szaktudás Kiadó Ház Rt., Bp., 2006.)

Seléndy Szabolcs (szerk.): Gyakorlati biogazdálkodás 2. (Mezőgazda Kiadó, Bp.,2013)

Zámbó S. – Mátray Á.: A biobaromfi tartása (Mezőgazda Kiadó, Bp.,2001.)

Dr. Böő István: A baromfitartás gyakorlata (Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Bp.,1999).

Dr. Böő István: Gazdasági állataink védelmében (Szaktudás Kiadó Ház, Bp., 2002.)

 

 

 

 

Eseménynaptár
Apróhirdetés
Agrometeorológiai előrejelzés
2018. február 13 – 19. közötti időszakra
RÉSZLETEK