A laskagomba termesztésének alternatívái - 2018. 04. 16.
Kertészet, Szőlészet

A világ gombatermésének 70%-át 3 gombafaj adja: csiperke, shiitake és laskagomba. A csiperkéből mintegy 2 milliót állítanak elő, a shiitake és laskagombából 1-1 millió tonnát.

A gomba tápanyagtartalma és állaga miatt is gyakori húspótló a vegetáriánus étkezésben. Jó rostforrás, esszenciális nyomelemeket, B2-, B3-, B5- és B12-vitamint, káliumot, antioxidánst, szelént és szívvédő rezet tartalmaz, alacsony kalóriatartalmú. Élettani hatásai mellett nem elhanyagolhatók sajátos íz- és zamatanyagai. A termesztett laskagomba külleme és íze igen közel áll a vadon termő egyedekéhez.

A laskagombát lehet farönkön, és úgynevezett zsákos megoldással is termeszteni. A zsákos módszer esetén egyre elterjedtebb a mobil gombaház építése.

 

Termesztés farönkön

A farönkön való termesztéshez ajánlott nyárfát, fűzfát, bükk és gyertyán fajokat használni. Az akác, a tölgy és a fenyő nem alkalmas gombatermesztésre.

A legjobb a frissen kivágott, egészséges, még lédús fa a gombacsírával történő beoltáshoz. A rönköket 30-35 cm-es darabokra szükséges fűrészelni, az egyes rönkök átmérője kb. 25 cm legyen.

A farönköket árnyékos, szélvédett helyen egymástól 10-20 cm-re földbe süllyesztjük:

2/3 részben földbe ássuk, mindössze 1/3 rész marad a kint a felszínen. A farönkök tetején érdemes furatokat készíteni, akár 10-15 db-ot, amibe majd a gombacsírát tesszük. A gombacsírát rámorzsoljuk a farönk felületére, valamint oltópálcával, vagy akár kézzel is a fúrt lyukakba tömhetjük a gombacsírát. Egy üveg (51) csírával kb. 200-250 kg fa oltható be. Ezután fóliával vagy egyéb nejlonnal letakarjuk, hogy ne érjen a gombacsírához föld, majd ezután földdel betakarjuk, és így hagyjuk 3-4 hónapon át. Ez azért szükséges, mert az átszövetés időtartamában nem érheti fény. A farönkök gombacsírával való beoltását akkor érdemes elvégezni, amikor a hőmérséklet tartósan 15 fok felett van, tehát május hónapban elegendő elkezdeni. Az átszövetés időtartama 3-4 hónapot vesz igénybe, augusztus végén, szeptemberben le lehet szedni róla a földet és eltávolítani a fóliát. Száraz időjárás esetén a rönköket és a környéküket öntözzük meg.

Ekkorra fehér színűvé kell, hogy váljon a farönk teteje, és az oldala is. Amint megcsípi az első reggeli dér, elkezd nőni a gomba, mely a fagyok beálltáig terem. Tavaly november elején még szüreteltünk, a reggeli hideg miatt a gomba széle megfagyott, de amint magasabb lett a hőmérséklet, kiengedett és felhasználhatóvá vált.

A farönkös termesztés egyik nehézsége, hogy a gomba nemcsak a rönk tetején, hanem oldalán is nő, így könnyebben bekerül a homok a kalap lemezei közé, ami onnan szinte eltávolíthatatlan. Ezért javasolt a föld és fólia eltávolítása után nagyobb kavicsokat, szalmát tenni a farönkök köré és közé.

 A föld és fólia takarás leszedése után nőtt laskagomba

 


 Szalmával körbeágyazott farönkök

 

A késői laskagomba szeptembertől decemberig 2-3 alkalommal, a hibrid fajták nyáron is teremnek. 3-4 év alatt 100 kg faanyag 20-25 kg gombát adhat le. A kihelyezett rönkök 3-

4 évig az időnkénti öntözésen kívül más kezelést nem igényelnek.

 

A laskagomba zsákos termesztése

Termesztő zsákot vagy átszövetve tudunk vásárolni, vagy mi magunk is elkészíthetjük. Ebben nagy segítségünkre lehet a Szili István által írt Gombatermesztők könyve.

Az alapanyagot fel kell aprítani, szárazon gőzölni, majd benedvesíteni, vagy meleg vízzel meríteni. A lehűlt alapanyaghoz hozzá kell keverni a gombacsírát és kilyuggatott fóliazsákokba beletölteni. Megfelelő helyen 20-25 nap múlva a zsák kifehéredik, összeáll. Kedvező feltételek mellett a lyukakon megjelennek a gombakezdemények. Az átszövetés utolsó 10-15. napjától fényt kell biztosítanunk. Ez lehet természetes fény vagy hideg fényű neon, maximálisan 70-150 lux erősséggel napi 8-10 órában. A termőtestek kialakulásakor célszerű az intenzív szellőztetést fenntartása (300-500 m3/t/h légmennyiség) a relatív páratartalom csökkentése 80-90%-ra, valamint, a fajtától függően a helyiség különböző intenzitású fűtése. 10-12 C fokos hőmérséklet a megfelelő a termésképzéshez. A termésidő 1-2 hónapig tart. (Forrás: Szili István Gombatermesztők könyve)

A gombák szedését a kalap állapotából tudjuk megítélni, a kalap begöngyölt szélének kiegyenesedése előtt le kell szedni. A túlérett gomba szedése esetén később kezdődik a következő terméshullám, valamint a túlérett gombák nagy mennyiségben bocsátják ki a spórát, mely allergiás reakciót válthat ki.


Termőzsák gombakezdeménnyel

 


 Szüretelés előtt

 

A farönkön termesztett laskagomba tapasztalataim szerint sötétebb színű, könnyebben tárolható, vásárlói visszajelzések alapján ízletesebb.

A zsákos termesztés esetén a gomba világosabb színű, a csiperkénél is rosszabbul tűri a szállítást, hűtése elengedhetetlen, hűtőben 1-3 fokon néhány napig eláll.

 

Vámosi Vanda

 okl. agrármérnök

Eseménynaptár
Apróhirdetés
Agrometeorológiai előrejelzés
2018. május 1 - május 7. közötti időszakra
RÉSZLETEK