A kukoricatermesztés tavaszi talaj-előkészítése és vetésének gépei II. - 2017. 12. 21.
Mezőgazdasági gépek

Kukoricavető gépek jellemző műszaki paraméterei és megoldásai
A hazai gyakorlatban a kukorica vetését az őszi, hagyományos szántásos (forgatásos) vagy a lazításos (forgatás nélküli) alapművelésű, majd tavasszal a magágykészítő gépekkel előkészített talajokon végzik el, amelyre a kukoricavető gépek nagy többsége – megfelelő vetőelemekkel és kiegészítő részegységeivel felszerelve – alkalmas, sőt több gépcsalád esetében a művelés nélküli (bolygatatlan) területeken akár direktvetés is végezhető. A korszerűbb kukoricavető gépek a napjainkban elterjedőben lévő sávos művelésű („Strip-Till”) technológiákban is jól alkalmazhatók: az ősszel – szilárd-/folyékony műtrágyázással vagy hígtrágya kijuttatással kiegészített – egy menetben elvégzett sávos művelések után, a GPS-alapú RTK (Real Time Kinematic) korrekciós pontosságú vezérlés segítségével ezekbe a megművelt sávokba lehet a következő tavasszal a vetőgépekkel visszatérni és külön talaj-előkészítés nélkül a kukorica vetését elvégezni. 

 

A kukoricavető gépekből igen sokféle változat áll a felhasználók rendelkezésére, illetve azok ~38-102 cm sortávolságú és 2-48 sorok közötti munkaszélességű igen sok típusát gyártják. A különböző technikai színvonalú és műszaki tartalmú kukoricavető gépek jellemző műszaki paramétereit a 3. táblázat, felépítésüket, szerkezeti részegységeiket a 4. táblázat foglalja össze. 

 

Kukoricavető gépek választéka
A kukorica szemenként vető gépek piaci kínálata igen széles, amelyből a kis-/nagyüzemek, a gazdasági társaságok, családi gazdaságok és a gépi bérvállalkozók is kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb vetőgépet. Néhány újabb fejlesztésű, korszerű kukoricavető gép főbb műszaki jellemzőit az 5. táblázat tartalmazza. Az MVH „Gépkatalógus”-ban (letölthető: www.mvh.gov.hu, Gépkatalógus menü, gépváltozat kód: 2212 ) több mint 1500 különböző típusváltozatú kukoricavető gép található meg, ahonnan a legfontosabb műszaki paraméterek a gépkiválasztáshoz segítséget nyújthatnak. Az egyes kukoricavető gépek egyedi, technikai jellemzőinek megismeréséhez javasolt felkeresni a gyártói/forgalmazói internetes oldalakat. 

 

 1.kép Dal-Bo Rollomaximum 930 vontatott magágykészítő gép
1.kép Dal-Bo Rollomaximum 930 vontatott magágykészítő gép


2.kép Lemken System-Kompaktor Gigant 10


3.kép Kverneland TLD magágykészítő gép felépítése


4.kép Multiva TopLine Cross 700 magágykészítő gép


5.kép John Deere ExactEmerge szemenként vető gép magas műszaki tartalommal


6.kép Új fejlesztésű Vaderstad Tempo V szemenként vető gép 12 soros változatában


7.kép Monosem Monoshox NG Plus ME 12 kukoricavető gép korszerű elektromos motoros meghajtással


8.kép A 16 vagy 24 soros Kuhn Planter 3TRS vetőaggregát 100 hektár feletti műszakteljesítményt biztosít

 

 

 

 

Dr. Fűzy József

 

Az cikk első részének elolvasásához kattintson ide!

Eseménynaptár
Apróhirdetés
Agrometeorológiai előrejelzés
2018. április 17-23. közötti időszakra
RÉSZLETEK