A gazdaságokban alkalmazható kisméretű terménytárolók, tisztítók, szárítási eljárások és azok berendezései I. - 2017. 12. 20.
Mezőgazdasági gépek
 • Az elmúlt évtizedektől kezdve a terményszárító-tároló technológiák különböző fejlesztéseken mentek keresztül, úgymint az energiafelhasználás csökkentése, a szénhidrogén energiahordozók kiváltása, a szárítási folyamat automatizálása, a szárított termény minőségi értékmérőjének magasabb szinten tartása, és a környezetvédelmi követelmények kielégítése.
  Sajnos ennek ellenére a hazai szárítógéppark – elsősorban a kisüzemű – nagyrésze továbbra is korszerűtlen technikai színvonalú, magas energiafelhasználású, ugyanakkor a környezetet szennyező berendezésekből áll.

Mindezek tudatában 2016 és 2018 között a szárítótelepi technológiák korszerűsítése érdekében pályázati lehetőség nyílik meg. A mezőgazdasági termelést végzők 19,7 milliárd forintos keretösszegből pályázhatnak kisméretű terményszárító, terménytároló és tisztító korszerűsítésére. A vidékfejlesztési program szerint a pályázatkiíró az alábbi célokat kívánja megvalósítani a terményszárító-telepek fejlesztése érdekében:

 • Új terménytárolók építése vagy a meglévő bővítése maximum 5000 tonna befogadóképességig.
 • Szemestermény-szárítók (maximum 12 t/h vízelvonó teljesítménnyel, 10 %-os vízelvonást figyelembe véve), és magtisztítók (60 t/h névleges kapacitásig) létesítése.
 • Egyéb kiszolgáló berendezések beszerzése, pl. tranzittároló, előtároló, anyagmozgatók, porleválasztó, mérleg, stb.
 • A meglévő létesítmények energiahatékonyságának javítása, megújuló technológiák beszerzése, valamint a kapcsolódó technológia és infrastruktúra felújítása, korszerűsítése.
 • A jelen cikk a fenti pályázati célokkal összehangban megcélozza röviden bemutatni azokat a létesítményeket, berendezéseket és információs eszközöket, melyek nélkülözhetetlenek a mai modern, korszerű, energiatakarékos kisüzemű szárítótelepek üzemeltetéséhez. Mindez az alábbiakra tagozódik:
 1. terménytisztítók,
 2. terménytárolók,
 3. terményszárítók és
 4. kiegészítő berendezések (pl. szakaszos és folyamatos anyagmozgatók).

Cikkünk folytatódik!

 

 

Dr. Antal Tamás

Nyíregyházi Egyetem

Eseménynaptár
Apróhirdetés
Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 16 – 22. közötti időszakra
RÉSZLETEK